На пловдивчанката е повдигнато обвинение за причинена при пътно-транспортно произшествие смърт на полицейски служител, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Според държавното обвинение Катя Лерца е нарушила правилата за движение и по непредпазливост е причинила смъртта на Палазов.

Инцидентът стана в събота, докато полицаят Делян Палазов охранявал провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район „Тракия“. Той дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

Шофьорката бе задържана за срок от 72 часа, като днес наблюдаващият прокурор е постановил тя да бъде освободена от ареста с мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 10 000 лв.

На Лерца обаче е наложена забрана да напуска пределите на България, като е постановено да бъде отнето временно свидетелството ѝ за управление на моторно превозно средство.

Ако пловдивчанката бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 6 години.

Вчера с почести, 20 траурни залпа и духова музика, стотици полицаи, близки и приятели изпратиха в последния му път 36-годишния Делян Палазов. Колегите на младия мъж вече са разкрили банкова сметка на името на съпругата му Делка Палазова. Отделно децата на полицая, които са на 6 и на 14 г., ще бъдат включени в националната програма за подпомагане на деца на загинали униформени.

Ако желаете да помогнете на вдовицата на загиналия полицай, можете да го направите, като преведете пари по банкова сметка:

Име: Делка Танева Палазова
Банка: УниКредит Булбанк
IBAN: BG71UNCR75271065752515
BIC UNCRBGSF