Брифингът бе даден шест дни, след като вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов разкри, че през 2007 г. трима столични общински съветници са изнудвали Плевнелиев за 500 000 евро, за да придвижат проекта му за Бизнес парка в София. По това време кандидатът за президент на ГЕРБ е бил управител на строителна фирма.

"Не съм имал среща с никакви "брокери", нито с един, нито с двама, нито с трима. Подкуп не съм вземал, не съм и давал. Моята позиция и занапред ще бъде такава - никога не мога да замълча и да прикрия истината", категоричен бе днес той.

Той обясни цялата процедура по замяната на терени между фирмата строител "Линднер", на която е бил управител по онова време, и Софийска община, предаде БТА. По думите му забавянето на замяната на терените е довело до проблеми при вписването на сделката от страна на одиторите. Плевнелиев уточни, че благодарение на тази сделка общината е получила готова инфраструктура около Бизнес парка, управляван от "Линднер", и реконструирана част от Околовръстния път. Заради забавянето - шест години, се е обмисляло и съдебно дело срещу общината.

"Едва със смяната на политическото ръководство на столична община в лицето на кмета Борисов беше поет ясен ангажимент, а не кухи обещания. Тогава и случаят беше доведен до край", категоречен бе Плевнелиев.

Кандидатът за президент отхвърли твърдението на журналисти, че е обявил Цветан Цветанов за лъжец, с думите "Не е вярно".

Междувременно "Фокус" публикува интервю, което Росен Плевнелиев е дал на 1 септември 2007 г. пред вестник „Банкер”. То е озаглавено „Живеем в града на греха” и в него той назовава замесените в случая - общинското дружество „Софийски имоти”.
„Публично известен факт е, че от тази фирма просто няма спасение. Но така или иначе ние няма да платим и лев подкуп”, казва той. На въпрос дали са настоявали за това, Плевнелиев отговаря: "Не директно. Никой не е дошъл да ми каже дай толкова и толкова пари, за да уредя въпроса. Започнаха обаче да се навъртат различни хора с предложения „да помогнат" за разрешаване на случая. И тъй като аз оставих тези подмятания без отговор и не ходих на определяните от тях срещи - резултатът е налице, сделка няма. Пращали са какви ли не „доброжелатели", които казват - нали знаеш, има начини проблемът да бъде решен”.

По времето, когато е давано интервюто, ръководството на "Софийски имоти" е сменено, но въпреки това той заявява: "В тази фирма аз посмъртно няма да стъпя! Сигурен съм, че там нищо не се е променило. За мен тя е еманацията на злото за този град. Ако всичко, което успя да „изтъргува" това дружество, беше направено по прозрачен начин, София отдавна щеше да има метро, магистрали, завод за боклук и отдавна градът да е наистина европейски. Столицата ни е ощетена със стотици милиони само от това дружество, а тя самата се е превърнала в града на греха".

Запитан може ли чужд инвеститор да работи нормално в България, Плевнелиев казва: "Единственият шанс да ти вървят нещата е да си плащаш на точните хора. Няма нито един чуждестранен инвеститор у нас, който да не го е осъзнал. Напоследък съм малко обнадежден, защото вече има солидарност от страна на бизнеса и дори негласно споразумение да не плащаме.

По-рано кандидатът за кмет на София и общински съветник от БСП Георги Кадиев заяви, че бившият вече министър сам е казал имената на тези, които са го притискали, пред общински съветници от БСП. Кадиев твърди, че двама от тях в момента са съветници от групата на ГЕРБ.
"Росене, Цветане, Йорданке, Бойко, Андрей, кажете си!", призова Кадиев.

Вчера главният прокурор Борис Велчев съобщи, че прокуратурата е сезирана за това, че Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов не са съобщили за предлагания подкуп, което е престъпление.