От държавното обвинение реагираха светкавично на интервюто с министъра в днения брой на вестник „Сега“ със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29“.

"Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?", заявява Ненчев.

В официалното съобщение на прокуруратурата се подчертава, че министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“.

Заявава още, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.

До настоящия момент Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица според НПК, подчертават още от прокуратурата.

"С оглед изложеното от министъра, Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления започва проверка. В хода й ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, вкл. и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС", пише в съобщението.

Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление - закана с убийство, извършено спрямо министъра на отбраната.

В интервюто, на въпрос кога е получавал смъртни заплати, министърът отговаря:

"Аз не се притеснявам от това. Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство! Смърт, смърт, смърт!". Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки".

През февруари Николай Ненчев обяви, че ще бъдат отделени средства за ремонт на четири изтребителя МиГ-29. Това стана, след като преди това заяви, че България отказва на Русия да поддържа военната й авиация и ще възложи това на Полша. Така от май армията ще остане само с два годни изтребителя.