Абитуриентът е обвинен за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата, като причинил по непредпазливост смъртта на другиго на пешеходна пътека и избягал от местопроизшествието, съобщиха от държавното обвинение.

На 13 април 19-годишният Асен блъсна с джипа си "Тойота" и уби на място 61-годишната Бонка Куманова. Катастрофата стана на пешеходна пътека на бул. "Шести септември".

При разследването бе установено, че джипът, управляван от обвиняемия, се е  движел със скорост от 67 км/ч, при позволена за населените места скорост от 50 км/ч. Гюрганчев е натиснал спирачката, но не е успял да спре заради по-високата скорост, като е ударил жената с предната лява част на автомобила. След удара, абитуриентът е избягал от местопроизшествието

Свидетели на катастрофата са се обадили на тел. 112. На място пристигнал екип на Центъра за Спешна медицинска помощ, но той само установил смъртта на 61-годишната Бонка.

По делото бе назначена съдебно-медицинска експертиза, която установила, че Бонка Куманова е получила травматични увреждания на жизненоважни органи, довели до остра кръвозагуба и сърдечносъдова недостатъчност.

След бягството си, Асен Гюрганчев пък се опитал да скрие джипа, за да го ремонтира. Младежът бе задържан от полицията на следващия ден.

Според комплексната техническа експертиза обвиняемият е можел да избегне удара, ако се е движел със скорост по-малка от 47 км/ч. По делото са разпитани свидетели, приобщени веществени доказателства, извършени няколко експертизи и др.

Асен Гюрганчев е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той ще дочака в ареста старта на процеса.