Обвиненията са за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

14-те обвиняеми бяха задържани при две големи операции на ДАНС в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Сред тях е и пазарджишкият религиозен лидер Ахмед Муса Ахмед.

През ноември м.г. той и още шестима бяха арестувани в пазарджишкия ромски кв. "Изток", като им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

В средата на март бе арестувана нова група от шестима души, а за един има обявена Европейска заповед за арест.

Според прокуратурата 14-те обвиняеми са работили активно за налагането на халифат и са разпространявали през "Фейсбук" клипове с пропаганда за война. В хода на досъдебното разследване са събрани доказателства, че българската клетка на радикален ислям у нас е Пазарджик и регионът.

Над 30 тома и 134 страници обвинителен акт е внесла прокуратурата по производството. Разследването по случая е приключило в 7-месечен срок.

Обвиненията са по чл. 164, ал.1 НК и чл. 407 НК. Първото обвинение - проповядване на омраза на религиозна основа, предвижда наказание до 4 години лишаване от свобода, а второто - пропаганда за война - до 8 години, каза наблюдаващият прокурор Недялка Попова, цитирана от БТА.

Материалите по делото обхващат най-вече фейсбук профили на арабски и турски език, които са копирани и предоставени от структурите на ДАНС.

Прокурор Попова уточни, че към момента в арестни условия са 12 от обвинените - Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов.
Те са преведени в затвора в Пазарджик.

Други двама - Стефан Димитров и Александрина Ангелова, са с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 5000 лв.
Уточнено беше, че промяната на мярката им е по здравословни причини, а инициативата за това е на разследващите.

Разпитани са 70 свидетели в досъдебното производство, от които шестима са със скрита самоличност. 23-ма експерти са работили по досъдебното производство, като са извършили преводи, а също и експертизи на съдържащите се във фейсбук профилите данни.

Прокурор Попова отчете като плюс в работата опита, придобит от делото, станало известно като "Делото срещу 13-те имами". Тя коментира, че не може да се каже, че в Пазарджик е клетката на Ислямска държава у нас, но в пазарджишкия квартал "Изток" това е най-явно.

Попова допълни също, че хората у нас, приобщени към идеите на "Ислямска държава", не са само тези 14 обвиняеми.

Образуваното наказателно дело от общ характер е разпределено на съдия Ивета Парпулова.

Вчера Пловдивският апелативен съд увеличи от 1 на 2 г. затвор присъдата на Ахмед Муса Ахмед по т.нар. имамско дело.

13-те имами - Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа, бяха осъдени от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 г.

Повдигнатите обвинения срещу тях са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?