Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за това, че на 28.11.2007 г., в съизвършителство като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД, съзнателно са сключили „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“, на стойност 205 млн. евро, с президента на „Атомстройекспорт“. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро, съобщиха от прокуратурата.

Така двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността им да се намали цената, заплатена от „Атомстройекспорт“ за оборудването.

Съгласно договора, за сметка на НЕК са всички разходи, свързани с изследването на оборудването и на техническата документация от купувача, с опаковането на оборудването и техническата документация, маркировка на товарните единици, комплектуване на съпроводителната документация.

Поети за сметка на НЕК са и всички разходи, свързани с товаренето и разтоварването на оборудването, транспортирането на техническата документация до товарополучателя на територията на Руската Федерация, с транспортното застраховане на оборудването и с провеждането на ремонтно-възстановителните работи.

Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение в Русия, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора.

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. В този размер е и вредата за НЕК ЕАД, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай.

Освен това сключването на неизгодната сделка, двамата обвиняеми са извършили без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие.

На Любомир Велков и Мардик Папазян е наложена най-леката мярка за неотклонение - „подписка“.

Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица, уточниха от прокуратурата.