Това стана, след като Митев и адвокатът му Димитър Вълчев престояха малко повече от час в сградата на Столичното следствие.

Петте неизгодни сделки са сключени от вече бившия ректор на Медицинския университет в периода от 30 юли 2014 г. до 27 октомври 2015 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Първият договор, нанесъл щети на ВУЗ-а, бил сключен от Ваньо Митев на 30 юли 2014 г. Той поръчал на "Мото-пфое" доставката на нов джип "Land Rover”. От сделката е произлязла значителна вреда в размер на 117 108 лв. за МУ-София.

Два месеца по-късно ректорът подписал съзнателно договори за правна помощ и процесуално представителство с двама адвокати - Евелина Стоева-Димитрова и Илия Арнаудов. От това е произлязла значителна вреда в размер на 58 800 лв. за ВУЗ-а.

В качеството му на длъжностно лице на 22 април 2015 г., Митев е сключил неизгодна сделка за научноизследователско проучване и консултации на нормативните основания за създаване устройство и управление на научноизследователските и образователни организации в България с адвокат Евелина Стоева – Димитрова. Сумата по договора е 14 000 лева.

Шест дни по-късно ректорът на МУ е подписал нов договор със същата адвокатка на същата стойност от 14 000 лв. Този път споразумението е било за проектна услуга по изработването на нов устройствен план на Медицински университет – София.

Последният неизгоден договор за висшето училище, Ваньо Митев подписал на 27 октомври 2015 г. с адвокат Пламена Димитрова Пенова. Договорът е за правна помощ на стойност 10 200 лв.

На Ваньо Митев е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 20 000 лв.
Пред журналисти той коментира, че не се притеснява от повдигнатото обвинение.

Междувременно министърът на образованието Меглена Кунева съобщи, че МОН е запорирало сметките на Медицинския университет в София. Предложението е било одобрено от финансовия министър.