30-годишният Арсенов е обвинен, че не е взел необходимите мерки за сигурност и е предоставил пистолета си на друг човек, съобщи пред Дир.бг районният прокурор на София Радослав Димов.

Той допълни, че на сина на бившата министърка е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 лева.

Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 500 до 3000 лева. Тъй като Арсенов е с чисто съдебно минало, най-вероятно той ще понесе административна отговорност т.е. глоба.

Калоян Арсенов бе задържан в сряда заедно с връстника си Йордан Златев, чийто баща Злати Златев-Златистия бе един от босовете на ВИС-1 в Дупница, в столичния кв. "Лозенец". Там те заедно с компания празнували рождения ден на сина на Златистия.

Около 13.40 часа Йордан излязъл пред заведението и започнал безразборна стрелба с боен пистолет, законнопритежаван от Калоян Арсенов. По чудо няма пострадали и жертви, след като куршумите се забили в прозорците на апартамента на младо семейство.

30-годишният Златев е в ареста за 72 часа и е с повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм. Утре прокуратурата ще поиска от съда налагането на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 

"В момента колегите работят и събират доказателства за повдигането на още едно обвинение срещу Йордан Златев", допълни прокурор Димов.