Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която подчерта, че той се е явил с двама адвокати при получаване на обвинението.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че той е подведен под отговорност за безстопанственост заради щети в размер на над 1,9 млн. лв. за болницата и му е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

"Доказателствата сочат, че са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства за онкологията. Няма проблем по самото провеждане на поръчките, при изпълнението на договорите обаче, е налице разхищение на средства на болницата. Установени са няколко фрапиращи нарушения – заплащани са лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, продукти с изтичащ срок на годност", заяви още Арнаудова пред журналисти, цитирана от "Фокус".

По думите й д-р Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи лекарствени продукти на различни цени с различни доставчици. Всички тези действия и бездействия прокуратурата е оценила като неупражняване на достатъчно контрол, в резултат на което е настъпила щетата.

Предстои да бъдат разпитани още свидетели, освен вече около 80, които са дали показания - сред тях лекари, фармацевти, пациенти.

Арнаудова подчерта, че могат да бъдат събрани доказателства и за други длъжностни лица от болницата, които имат участие към престъплението.

„Акцентът на нашето разследване е икономическото престъпление. Ще бъдат положени усилия да се установи дали е допуснато прилагането на лекарствените продукти с изтекъл срок на годност към онкоболните“, коментира още говорителката на Сотир Цацаров.

Тя обясни, че са установили припокриване на договорите за доставки на различни цени с различни доставчици.

Пациентите са разпитвани за това дали са получили лечение, дали са им прилагани съответните лекарствени препарати. За нас беше важно да установим капацитета, с който разполага болничното заведение дали е бил надвишен. Нямаме такива данни, но това е основанието, което породи разследването“, каза още тя.