Иван Братованов работи като младши полицейски инспектор към Трето РУП-СДВР - ТП "Възраждане", а Матей Димитров е управител на търговско дружество, стопанисващ хоспис в столицата, съобщава пресцентърът на ВКП.

Двамата са задържани до 72 часа и предстои утре Софийският градски съд да разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо обвинените лица.

Матей Димитров подал сигнал в Трето РУП-СДВР, че по време на инцидент в хосписа гражданин е причинил средна телесна повреда на негов низходящ роднина. По този сигнал работил полицейският служител Братованов.

През септември в приемната на Трето РУП-СДВР Братованов и Димитров поискали от гражданина, срещу когото бил сигналът, сумата 1000 лева, за да се реши преписката в негова полза.

За исканите му пари гражданинът сигнализирал "Вътрешна сигурност" - МВР. Поискано и разрешено от съда било използване на специални разузнавателни средства.

На 2 октомври в приемната на Трето РУП-СДВР гражданинът предал част от поисканата му сума - 500 лева, на двамата обвиняеми. Белязаните предварително банкноти са открити при незабавно извършените след това претърсване и обиск на лицата, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че данните в преписката, по повод на която са поисканите парите, не сочат за извършено престъпление от общ характер.