Прокуратурата подхвана поръчките в МО

stat
14:20  |  17 февруари 2017 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Служебният министър на отбраната Стефан Янев възложи проверките веднага, след като встъпи в длъжност Служебният министър на отбраната Стефан Янев възложи проверките веднага, след като встъпи в длъжност
Сн.: БТА

Прокуратурата започва предварителни проверки по данни от одитен доклад в МО.
От държавното обвинение обясниха, че във Военно-окръжна прокуратура – София е получен одитен доклад, който засяга "извънпланов одитен ангажимент за консултиране" в дирекция "Отбранителна аквизиция" за от началото на 2016 г. и месец януари 2017 г.

Докладът е във връзка с планирането, възлагането и изпълнението на обществени поръчки в главната дирекция и е изготвен от вътрешния одит на Министерството на отбраната по заповед на министъра от 30 януари 2017 г.

В доклада са включени 28 обществени поръчки, част от които вече са приключени, в това число и такива, за които има данни за допуснати нарушения от възложителя. За таях трябва да бъдат извършени допълнителни проверки, завършва краткото съобщение на прокуратурата.

По-рано днес служебният премиер Огнян Герджиков каза, че "по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и те са предадени на Военната прокуратура". Десетки процедури пък са изпратени по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше категоричен, че е бил изключително внимателен за обществените поръчки и обвини Герджиков, че се е поставил в услуга на социалистите.


Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.