Сигналът е подписан лично от лидера на "Презареди БГ" (новото име на партията му - б.р.) и е за това, че президентът и бизнесменът са създали престъпната група с цел търговия с влияние и укриване на данъци, се казва в официално съобщение от Бареков до медиите.

Документът бил писан от неговия юридически екип в Европейския парламент със съдействието на изявени германски професори - икономисти.

Бареков съобщи, че е нарекъл групата „Гниди“ и поясни, че причината е, че участниците са действали по подобие на въшките в косата - през плетеници от офшорни фирми.

Те действали в продължение на много години, като основните лица били Плевнелиев и Прокопиев. Присъединени били и много техни роднини, служители и лица, които понастоящем са в Контролния орган на „Да, България“.

По думите на бившия журналист става въпрос за Юри Катанов, който бил бивш негов нископоставен служител в радио "Канал Ком".

"Понастоящем лицето, заедно с г-н Прокопиев, представлява „Алфа финанс холдинг“ АД и е в ръководството на формацията на Христо Иванов. Със случая ще бъде запозната както немската прокуратура, така и всички европейски институции, тъй като става въпрос за лица с изключителна голяма власт“, се казва още в съобщението.

Бареков твърди, че въпреки подадения от него сигнал до НАП през 2013 година, Плевнелиев не е бил проверен.

„В отговор на моя сигнал прокуратурата заяви, че е незаконно да бъде проверяван президентът, а въпреки наличието на солидния европейски имунитет, на мен ми бе извършена щателна проверка“, жалва се евродепутатът.

Схемата

Според Бареков чрез офшорки, свързани с Плевнелиев и Прокопиев, са източени 5 млн. лв. от продажбата на "Каолин". Измамата била извършена чрез дружеството, представлявано от Прокопиев, и кипърските дружества „Столбърг“ и „Уиклеф Холдинг Лимитид“, които се намирали в тясна връзка с Плевнелиев, съпругата му Юлиана Плевнелиева и лицето Десислава Недкова – бивша служителка (секретарка) на Прокопиев.

"В резултат на тази спекулативна препродажба на акции акционерите на „Алфа финанс холдинг“ АД са ощетени с 4,54 млн. лв., а щетите за държавата са в размер на 560 хил. лв.", твърди политикът.

На следващо място били изнесени факти и обстоятелства, затвърждаващи връзката на Плевнелиев с Прокопиев.

"Става въпрос за състоялата се тайна среща между бившия президент и изп.-директор на “EVN” г-н Стефан Шишковиц и извършената приватизационна сделка по прехвърлянето на миноритарния дял на държавата в „EVN Електроразпределение“ и „EVN Електроснабдяване, посредник при която е дружеството „Булброкърс“ЕАД, контролирано от Прокопиев, на който прокуратурата вече повдигна обвинение за тази сделка", коментира още Бареков.

В сигнала бил упоменат с конкретни факти и публично известният случай, при който Плевнелиев източвал управляваната от него фирма "Линдер-Ирис Имобилиен" чрез своя офшорка в Кипър. Според евродепутата е налице основателното предположение, че Плевнелиев, съзнателно, е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери.

Вижте в галерията схеми, които Николай Бареков разпространи.