Проверката, извършена във всички централни и местни структури на ведомството, е констатирала, че не се спазва изискването на закона досъдебните производства да се разпределят между разследващите полицаи на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им.

На случаен принцип се разпределят делата във всички органи на съдебната власт. В следствените отдели, прокуратурите и съдилищата действат утвърдени програми за случайно разпределение по електронен път. Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага, се подчертава в официалното съобщение.

При проверката е установено, че законовото изискване се спазва само в Областните дирекции на МВР в Разград и Кюстендил, както и в РУП Асеновград. Там, в резултат на положени усилия, със собствени сили и средства е въведена и се ползва система за случайно разпределение на досъдебните производства. В тези структури програмните продукти са предоставени от съответните прокуратури.

Работа в тази насока е започнала и в РУП Карлово.

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува. В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата - например в Плевен и Стара Загора.

Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена.

Няма случайно разпределение в централните структури на МВР – ГДБОП, ГД "Национална полиция" и ГД "Гранична полиция", където делата се разпределят също от шефовете на сектори или отдели.

Във връзка с констатираното нарушение ВАП упражни правомощията и до министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР е отправено предложение за предприемане на необходимите организационни действия, с които да започне разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор.

Преди дни ВАП критикува МВР и заради друго - че контролът над оръжията и  охранителните фирми не е достатъчно ефективен. Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. От държавното обвинение отчетоха оправданието на министерството, че няма достатъчно пари, но въпреки това изтъкнаха, че проблемът е тревожен.