Съдебният състав не прочете мотивите си, след като произнесе присъдата, но отбеляза, че законодателната промяна не е единствената причина за нея, предаде БТА.

Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Държавното обвинение обаче няма да го направи, защото не поддържа обвинителния акт.

По-рано наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов обясни пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на Закона за МВР от миналата година, е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Цветанов е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.
Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.

Цветан Цветанов е обвинен, че съзнателно е допуснал Иванов, Костов и Кацаров да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Адвокатът на Цветанов - Менко Менков пък коментира, че защитата никога не е била притеснена от изхода на делото, защото подзащитният му не е извършил престъпление, предаде БГНЕС.

"Декларирали сме това от самото начало. Незаконно подслушване никога не е имало и винаги е бил съобразено поведението му със закона", каза още адвокатът.

Разследването по това дело започна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев получи анонимен мейл, който занесе на главния прокурор.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ застана пред Софийския апелативен съд по друго от делата срещу него. То е по обвинението, че е дал 50 000 лв. под формата на заплати на бившия началник на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов е подсъдим за длъжностно присвояване и прокуратурата поиска той да бъде признат за виновен и осъден или поне делото да бъде върнато за ново разглеждане. Защитата на бившия вътрешен министър и самият той настояха оправдателната присъда, която Градският съд издаде, да бъде потвърдена.

СГС осъди вече на 4 г. затвор ефективно Цветанов по друго дело - за отказаните искания за подслушване на Орлин Тодоров. Делото се гледа в момента от Софийския апелативен съд.