Румяна Бъчварова направи изявление след среща в парламента с депутати, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев, предаде БТА.

Инициатори на разговорите бяха от Патриотичния фронт, които настояха за обсъждане на мерки за предотвратяване на купуването на гласове и други нарушения на изборното законодателство. Присъединиха се народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, "БСП лява България" и ДПС.

Образувани са 14 производства, задържани са 8 лица, съобщи още Бъчварова.

"В МВР отдавна се подготвяме за тази кампания, имаме утвърден план за работа. Министерството подсигурява 360 масови мероприятия с ресурс от около 1000 полицаи", добави тя.

И припомни, че е създадено национално междуведомствено звено с участието на представители на МВР, прокуратурата и ДАНС, с ръководител Борислав Сарафов. Създадени са информационни групи в главните и областните дирекции на МВР.

Обобщени справки ще бъдат представяни всекидневно от 19 октомври, а от 15 октомври ще започне работа денонощна открита линия на МВР, на която гражданите да подават сигнали.

"Тази предизборна кампания започва и с активното участие и съдействие на медиите", отбеляза Сотир Цацаров.

Той заяви, че работата на междуведомственото звено дава добри резултати.

Главният прокурор отбеляза, че прокуратурата е поискала от ЦИК снемане на имунитет на кандидати за два случая - единият е на кандидата за общински съветник на ДПС Трайчо Василев-Пиже, който участва в побой над журналисти, а другият - е на кандидат-общинаря от партия "Средна европейска класа" в Плевен Борислав Георгиев, уличен в участие в хулигански бой заедно с футболни фенове.

Шефът на ДАНС каза от своя страна, че подават в реално време информация към националното междуведомствено звено.

"Направили сме типология на видовете механизми, свързани с извършването на т.нар. купуване на гласове. Тази информация е анализирана и обменена с прокуратурата и МВР. Планирани са действия за предотвратяване на такива прояви", добави Димитър Георгиев.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов отбеляза, че нарушаването на изборното законодателство създава сериозен риск за демокрацията и отразяване на реалния вот на избирателите. Трябва да декларираме нашата категорична решимост да не допуснем купуване и продаване на гласове, заяви той.

Зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов (също от ПФ) допълни, че въпреки приетите закони, опитите да се купуват гласове не намаляват.

"Ако искаме хората да вярват на институциите, е хубаво да се засилят мерките, да се покаже, че това няма да се толерира и ще се преследва", каза още той.