Районната прокуратура в Гоце Делчев и МВР са образували три досъдебни производства след събитията през последната седмица в благоевградското село, се казва в официално съобщение на държавното обвинение. Те са за принуда, за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство, както и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин.

Скандал между две компании от Гърмен и кв. "Кремиковци" - българска и ромска, на 23 май, прерасна във физическа саморазправа с ранени и задържани. На 24 май местни граждани протестираха, блокираха междуселско кръстовище, като настояха за изселване на незаконно пребиваващите в района роми, дошли от Велинград, Петрич и другаде. На протеста се стигна до сблъсъци. 

От прокуратурата уточняват, че обвинения за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди са повдигнати срещу Митко Райков и Светослав Алексов от Гърмен.

На 25 май около 17 ч. на кръстовище между третокласен път и участък от пътя на кв. „Заграде” към центъра на селото Райков и Алексов в съучастие и по хулигански подбуди са причинили лека телесна повреда - разкъсно-контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице.

По същото време единият от тях - Митко Райков заедно с Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Четиримата са привлечени като обвиняеми за хулиганство.

Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления. С постановление на прокурор, мъжът е задържан до 72 часа, като държавното обвинение ще поиска от съда да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Останалите четирима са с мярка за неотклонение „Парична гаранция”.

Досъдебното производство за принуда е образувано вчера срещу Андон Балтаджиев.

Според прокуратурата, той е запалил огън на пътя между селата Марчево и Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. Вчера Балтаджиев е открит в Шумен и е задържан за 24 часа. В момента се конвоира към Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

Андон Балтаджиев, който бе един от организаторите на протестите в Гърмен, е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта.

По данни на държавното обвинение, Балтаджиев е изтърпял последното си наказание на 27 юли м.г.

Последното досъдебно производство - за подбуждане към омраза, основана на етническа принадлежност чрез слово и по друг начин, е образувано вчера срещу неизвестен извършител.

По досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия.