Това съобщи пред журналисти говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, предаде БТА.

Съдът одобри споразуменията на прокуратурата и бежанците и ги призна за виновни, с условни присъди.

Близо 90 бежанци бяха заловени на две групи - 34 при опит да минат границата, а другите - 54 - на ГКПП-Кулата, в товарен влак от Гърция. Втората група признала, че отива към Централна Европа и българските власти веднага са ги върнали на гръцките.

Останалите у нас мигранти са обвинени, че са преминали границата незаконно. В момента съдът решава дали да одобри споразумението с прокуратурата. Ако това се случи, задържаните ще получат от 5 до 6 месеца условно лишаване от свобода и ще трябва да платят глоби по 100 лева.

Прокуратурата ще поиска те също да бъдат върнати в Гърция.  

Арнаудова уточни, че според показанията на бежанците те са тръгнали от разтурения лагер Идомени, показана им е било посоката, по която да се движат, като намерението им е било да продължат пътя си и да достигнат до Централна Европа, предаде "Фокус".

Не съобщават, че са били водени от каналджия, който да ги е превел или да им е искал пари. Твърдят, че са се самоорганизирали и са тръгнали в посока, за която им е съобщено, че се намира границата с България. Движили са се пеша.България е една междинна дестинация за мигрантите. Тяхната цел е Западна Европа и Германия.

За групата във влака пък тя уточни, че са били заблудени, че преминават границата с Македония и че следващия път, когато някой отвори вратата, ще бъдат вече в Германия.