Безжизненото тяло на мъжа бе открито на 19 януари около 8.27 часа в района на Чепинско шосе в посока Нови Искър. Установено бе, че той е блъснат от лек автомобил. На следващия ден столичния криминалисти задържаха 24-годишния Ст.М.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на шофьора и го задържа за 72 часа, след което поиска от магистратите да наложат най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Искането обаче не бе уважено от Софийския градски съд, съобщиха от държавното обвинение.

Първоинстанционният съдебен състав е приел, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието, но липсва реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие.

Прокуратурата протестира решението като неправилно и незаконосъобразно, като счита, че извършеното деяние е с изключително висока степен на обществена опасност. От материалите по делото се установява, че 24-годишният шофьор е склонен към драстично незачитане на законоустановените правила за движение по пътищата. Той е превишил максимално допустимата скорост на движение и не е съобразил възможността за инцидент - произшествието се е случило в тъмната част на денонощието.

Събраните до този момент доказателства категорично сочат, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие. Той не е спрял, за да окаже помощ на блъснатия мъж и е положил сериозни усилия да попречи и на други лица да окажат помощ. Установено е, че Ст. М. е направил опити да прикрие местонахождението на трупа на пострадалия и да заличи всички следи, указващи неговото присъствие на мястото на инцидента.

Според прокуратурата, така установените по делото обстоятелства показват, че опасността обвиняемият да се укрие е реална, а не хипотетична, тъй като всичките му действия след извършването на инкриминираното деяние са били в тази насока.

Решението ще бъде взето от Софийския апелативен съд.