Сириецът се е установил в България и през 2008 г. е получил българско гражданство.

През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на "Ислямска държава" в Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. Мъжът е останал в Сирия до пролетта на 2016 г., когато се е върнал пак в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на "Ислямска държава", сириецът е организирал у нас престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле.

Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за лидера й.

Събраните доказателства сочат, че групата е изкупувала суровия нарязан тютюн от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали.

Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

На 29 септември сириецът е задържан заедно с още един мъж и една жена при спецоперация на ГДБОП и ДАНС. При извършените претърсвания е открит негов автентичен документ, подписан от един от лидерите на "Ислямска държава", удостоверяващ принадлежността му към терористичната групировка и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия. 

Вижте снимка на документа

В складове и жилища са намерени около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства. На сириеца с български паспорт са повдигнати обвинения за тероризъм.

По искане на Специализираната прокуратура на 1 октомври Специализираният наказателен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата обвиняеми, а на 10 октомври Апелативният спецсъд е потвърдил решението.