Няма наказани за неизпълнени предписания. Вместо да бъдат глобени, на нарушителите са издадени нови предписания.

Това каза заместник-главният прокурор Ася Петрова, цитирана от БТА.

Само в 11 случая агенцията по метрология и технически надзор (ДАМТН) е направила опит да санкционира нарушители.

Близо 80 язовира са в предаварийно състояние. 205 язовира са опасни за населението.

Само шест акта за нарушение са издадени по отношение опасните 200 язовира. Масово не се спазват предписанията от агенцията, констатирала прокуратурата.

Прокуратурата не е съгласна с твърденията, че причина да няма наказани е лошото законодателство. Ася Петрова смята, че в закона за водите има записани текстове, с които от агенцията могат да налагат глоби.

След като през март потърсихме помощ от министерството на икономиката за проверка на ДАМТН, едва сега получихме доклад от проверката, каза Петрова.

В него обаче министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

По мнението на прокуратурата действията на ДАМТН са тежко укорими.

Ремонти на яз. "Бели Искър" все още не са започнали, макар да има констатирани отдавна проблеми. Отговорността кой да ги прави се прехвърля между няколко организации. Затова и прокуратурата преди няколко дни е сезирала държавата и общината да предприемат спешни мерки.

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е разпоредил спешни мерки за язовир "Бели Искър".

За състоянието на язовира >>

Започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира.

Прокуратурата смята, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът не трябва да инвестира в укрепването на язовира.

От МРРБ  обявиха по-късно, че безопасната експлоатация на яз. "Бели Искър" е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост.

Регионалното министерство отбелязва, че язовирът е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Изтъква се, че по силата на  действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера.

От ДАМТН пък съобщиха, че от началото на 2017 г. до 17.11.2017 г. нейни инспектори са участвали в 4175 проверки на язовири. За нарушения са съставени и връчени 395 акта.

Постоянно се наблюдават 205-те язовира, определени като потенциално опасни в писмо до Върховната административна прокуратура. През активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица.

Други  язовири се поддържат изпразнени, за което се осъществява постоянен контрол.