Тя съобщи, че общо 205 язовира в страната представляват опасност от наводнение. По думите й 81 язовира в цялата страна са в предаварийно състояние.

Сред най-проблемните са "Димово", "Карбинци" и "Криводол".

Плевен, Велико Търново и Враца са областите с най-много на брой такива водоеми.

"За ремонта на яз. „Бели Искър“ разпоредихме проверка. Той е от особена важност за град София и Софийска област. След изменението в Закона за водите, този язовир от 2010 г. е публично-държавна собственост. Повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост“, обясни Петрова, цитирана от "Фокус".

По думите й Върховна административна прокуратура, за която тя отговаря, с предложение от 18 януари 2017 г. е разпоредила на областния управител предприемането на всички изискуеми действия по издаването на акта.

„По отношение на техническото състояние на язовира е установено, че е то е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, обясни прокурорът.

Той обясни, че Столична община, „Софийска вода“, областният управител и премиерът са отговорили на прокуратурата, че не са отговорния орган за стопанисването на съоръжението.

„Не сме уведомени за конкретно предприети действия по укрепване на язовирната стена. В изпълнение на нашето разпореждане от 18 януари е факт издаването на акта за публично-държавна собственост. Ще продължим да настояваме компетентните органи да продължат действията за обезпечаване на техническата безопасност на всички язовири в страната ни, в това число и на яз. „Бели Искър“, каза още Ася Петрова.

Междувременно прокуратурата повдигна обвинения на бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова за наводнението в село Бисер, при което загинаха 11 души. При трагедията преди 5 години се скъса стената на язовир "Иваново".

*Язовир „Бели Искър“ е построен по горното течение на река Бели Искър в подножието на връх Мусала в Рила на около 1900 м надморска височина. Намира се на 75 км от София и осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата, като служи за допълващ обем на основния водоизточник, язовир „Искър“.