Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

Янев бе задържан при операция на ДАНС и прокуратурата заедно със Златин Георгиев, който е инспектор в ИАРА, и Петър Генов, който е арестуван като помагач.

Арнаудова посочи, че злоупотребата е извършена в периода март – октомври 2015 г. чрез търговско дружество, представлявано от Бонка Тодорова, което е кандидатствало за европроект с документи с невярно съдържание.

"Неверните данни, вписвани в тях, са, че дружеството има разрешение за улов на калкан за две години", уточни говорителят на главния прокурор.

Според прокуратурата основният извършител е Златин Георгиев, който преди да стане инспектор, е представлявал фирмата, подала документите до ИАРА, и на когото Бонка Тодорова е тъща.

Жената не е била наясно, че е подала документи с невярно съдържание, заявиха разследващите. В резултат на неверните данни, предоставяни на ИАРА, е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв. Престъплението обаче се е извършило със знанието на Янчо Янев.

Разпитите на свидетелите продължават и в момента, каза Румяна Арнаудова и допълни, че след като приключат, ще бъдат предявени обвинения на тримата задържани.

От прокуратурата чакат и извършването на графологични експертизи, които трябва да докажат, че подписите по документите са на тримата арестувани.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

Арнаудова обяви, че прокурорите ще поискат на тримата да им бъде забранено да напускат страната и ще бъдат заявени искания до Софийски градски съд Златин Георгиев и Янчо Янев да бъдат отстранени от заеманите длъжности в ИАРА.

Говорителят на главния прокурор допълни, че са изискани всички документи по цялата мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по ОП „Развитие“ в сектор „Рибарство". Ще бъде направен и анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубсидии.

Разследването се ръководи от прокурори от специализираното звено „Антикорупция" на Софийска градска прокуратура.

"Иззети са компютърни конфигурации. Предстоят и компютърни експертизи, които да установят какво е било съдържанието на харддисковете на компютрите. Иззети са документи и от ДФ „Земеделие“ и от разплащателната агенция и от Морска администрация. Всички тези документи ще бъдат сравнени, за да се установи дали са идентични на различните места, за да се установи дали няма замесени и други лица“, заяви Арнаудова.