Това става ясно от определение на Върховния касационен съд от миналата седмица, с което се потвърждава решението на Софийския апелативен съд, съобщи "Дневник".

Главният секретар на МВР по времето на министър Румен Петков бешe завел иск за 50 хил. лв. за неимуществени вреди - накърнено име и авторитет в обществото, унижение и неудобство от задържането му под стража.

Софийският градски съд (СГС) през лятото на 2013 година му присъди 10 хил. лв. за претърпените неумеществени вреди. Впоследствие през ноември същата година въззивният съд прие, че честта и достойнството на Илиев са били накърнени, че той е изживял стрес и притеснение за около година.

Съдът приема още, че последицата от воденото срещу Илиев разследване, той е бил травмиран, чувствал се е угнетен и депресиран. Влияние върху него е оказал и начинът, по който жилището му е било претърсено.

Повод за делото е арестът на Илиев през 2008 г. Тогава той беше задържан заради съмнения за престъпление по служба, свързано с нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства и изнасяне на класифицирана информация.

Илиев прекара три дни в ареста, след това мярката му за неотклонение беше променена в домашен арест.

След едногодишно разследване прокуратурата прекрати делото, без да повдига обвинения на Илиев.

Тогава на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев съобщи, че се е извинил на Илиев по телефона за случилото се, но заяви, че прокуратурата не се срамува от това, че е прекратила разследването, без да повдигне обвинение.

Няколко месеца преди да бъде задържан, през ноември 2007 г., Илиев подаде оставка. Това се случи на пресконференция, на която не могат да се задават въпроси. Като причина за решението си той посочва - "здравословни проблеми със сериозни последици". Освен това тогава той заяви, че е бил "грозно подведен да подпише документ за оперативна комбинация, която донякъде била в разрез с актовете на МВР".

Никой от МВР не пожела да коментира каква е тази комбинация. Две версии бяха лансирани за напускането на Илиев, като нито една не се оказа достоверна. Според едната заради залавянето на полицай с над 100 кг наркотици се е провалило разкриването на цяла мрежа, а пратката е била "контролирана". Другата - че Илиев ще оглави бъдещата Държавна агенция "Национална сигурност".

Няколко месеца по-късно, на 1 януари 2008 г., Илиев даде специална пресконференция, на която обясни, че документът, който е бил грозно подведен да подпише, е бил разрешение за преминаването през страната на четири тона наркотик, който е трябвало да бъде заловен. Когато това не се е случило в рамките на няколко месеца, Илиев е "трябвало да поеме отговорност" и затова е напуснал МВР.

В края на март 2008 г. Илиев е арестуван часове преди да говори пред вътрешната комисия в парламента по докладите на МВР и на Държавната агенция "Национална сигурност" за производството и разпространението на синтетични наркотици. Тогава той получи обвинение за злоупотреба със служебно положение и превишаване с власт.