За обвинението съобщи пред Дир.бг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От Министерство на земеделието пък съобщиха, че от днес със заповед на министър Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност.

Янев бе задържан вчера при операция на ДАНС и прокуратурата заедно със Златин Георгиев - инспектор в ИАРА, и Петър Генов - ръководител на сдружение "Морски звуци", който е арестуван като помагач.

Късно вчера срещу тримата са повдигнати обвинения за злоупотреба с европейски средства.

Янчо Янев е обвинен затова, че в качеството си на изпълнителен директор на ИАРА е отпуснал субсидия на еднолично търговско дружество "Капитан Z" в размер на 59 272 лв., въпреки че е знаел, че фирмата е представила неверни данни. Един от неверните документи например бил разрешително за улов на калкан.

Златин Георгиев е обвинен затова, че в периода март- октомври 2015 г., в съучастие с Генов, е представил пред ИАРА неверни сведения, че "Капитан Z" отговаря на изискванията да получи евросредства и е получил субсидия в размер на 59 272 лв.

Управителката на дружеството Бонка Тодорова е тъща на Георгиев, който преди да стане инспектор е управлявал „Капитан Z”, както и сдружението "Морски звуци".
Жената е имала пълно доверие на зет си и не знаела, че е подписвала документи с невярно съдържание.

Петър Генов е обвинен в помагачество, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС. Генов е бил упълномощен от Бонка Тодорова да получава субсидиите.

"На всеки от тримата е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв. Наложена им е и забрана за напускане на страната, като прокуратурата ще поиска от Софийски градски съд отстраняването от длъжност на Янчо Янев и Златин Георгиев", допълни Румяна Арнаудова.

По закон предвиденото наказание за злоупотреба с европейски средства е "лишаване от свобода" от две до осем години.

Арестите в ИАРА не били изненада

"Арестите в ИАРА не изненадаха мен и колегите ми. Отдавна виждахме какво става, усещахме, сигнализирахме, но доста се забавиха нещата с реални резултати. Мислим, че много преди това нещата в Агенцията ставаха не както трябва", заяви пред БНР Лидия Николова – член на Националната асоциация на рибопроизводителите, според която истинските производители на аквакултури не са усвоявали фондове.

По думите й, никой от усвоилите огромни средства, не е направил нещо значимо.

"Реалните производители не кандидатстват по проекти, защото не могат да си позволят съфинансирането, а кандидатстват хора, които имат пари от други бизнеси и тук могат да вземат още много, без нищо да произвеждат", допълни Николова.