Екип на таблоида "България днес" разказа, че в събота бившият национал по футбол ги е нападнал и е нанесъл удари на шофьора, за да не снимат сватбата на малката му дъщеря.

Самият Стоичков все още не е правил изявление за случилото се.

Разследването се провежда в РУ-Етрополе при ОДМВР-София за извършени пред манастир „Св. Троица“ непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, съобщиха от прокуратурата.

На 27 август, около 16.00 часа, на паркинга пред манастира възникнал скандал между Христо Стоичков и Борислав Тошев – фоторепортер от вестник „България днес“, по повод опита от страна на последния да заснеме сватбеното тържество.

Разследването е започнало с разпит в качеството на свидетел на Петър Димитров Симчев – шофьор в „Транспорт сервиз“ ЕООД. Според свидетеля, докато той се намирал в управлявания от него автомобил на паркинга пред манастира заедно с Тошев, към тях се приближил Стоичков с настояване да му предадат направените записи на телефоните си. След това нанесъл няколко удара по лицето на шофьора. Друг мъж пък се опитал да отвори задната врата на автомобила, където седял фотографът.

За да избяга, шофьорът потеглил назад, вследствие на което ударил друг спрял автомобил. От органите на КАТ е съставен акт за установяване на административно нарушение.

По разследването е разпитан като свидетел и Борислав Тошев, който първоначално не предал на разследващия орган направения запис под предлог, че не е сигурен дали записът е съхранен.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване вида и характера на телесните увреждания на Петър Симчев, както и механизма на причиняването им.
Самият той вече си е извадил медицинско свидетелство.

"Натисна стъклото на долу и някак успя да отключи. Опита да вземе ключовете и започна да ме удря. Удари ме доста пъти", разказа Симчев пред Нова телевизия.

От страна на прокуратурата е възложено на полицейските органи установяване на свидетели очевидци на случилото се, които да бъдат разпитани за изясняване на случая.

Разследването по случая продължава. След приобщаване към материалите по разследването на записа в мобилния телефон на Тошев, както и на други относими по случая гласни и писмени доказателства, ще се прецени правната квалификация на деянието, се казва още в официалното съобщение.

Това означава, че към момента разследването се води срещу неизвестен извършител.

Районната прокуратура в Етрополе ще прецени в какво качество да призове Христо Стоичков, след като експерти от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) изследват записи от мобилни телефони на свидетели на инцидента, коементира пред "24 часа" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че прокуратурата е разпоредила експертното заключение да бъде готово в кратки срокове.

Журналист: Стоичков не е бил провокиран

Нкаква провокация не е имало при инцидента с Христо Стоичков, коментира междувременно пред bTV журналистът Теодор Насков от „България днес”.

По думите му не става дума за папараци и за нахлуване на сватбата и в личното пространство на Стоичков. Случката се разиграла на паркинг около 1 км от хотела, където се е провело тържеството, а гостите са спирали колите си и са били извозвани с автобуси.

Според Насков е имало и други журналистически екипи, които също са снимали.

Той допълни, че колегите му не са успели да направят снимки и Стоичков се е приближил, когато са се подготвяли да правят кадри.

Колегата е вадел апарат, няма размяна на думи преди това”, подчерта Насков, който изтъкна, че наблизо е имало полицай, но вместо първо да се обърне към него, футболистът директно е отишъл при тях.

Насков уточни, че шофьорът е с няколко синини по лицето и тялото. Физически е добре, но психически не съм много убеден, отбеляза журналистът.