Това стана ясно по време на извънреден брифинг на ръководителя на Апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров и директора на Областната дирекция на МВР Колоян Калоянов, съобщиха "Фокус" и "Флагман".

20-годишните младежи нападнали гардовете на инкасото, въоръжени със спрей и пистолет. Бойко Барецов напръскал единия охранител със спрей, а през това време Христо се опитал да запали колата.

Впоследствие единият от охранителите е успял да простреля един от извършителите (Христо Борецов - бел. ред), който е починал на място. Другият извършител е побягнал, но скоро след това е задържан”, обясни прокурор Петров.

В инкасо автомобила е имало около 140 000 лева.

Установено е, че братовчедите са познавали охранителния бизнес.
Доскоро Христо Борецов е бил на работа в охранителна фирма, а през минилата година за период от два месеца Бойко Борецов е бил служител на "ВИП Секюрити". Инкасо автомобилът е на фирма, която е техен подизпълнител в района.

Прокуратурата няма данни братовчедите да са използвали пистолета.

Разследващите пък са намерили тяхната кола на около 3 км от пощенския клон.

Бойко Борецов ще остане в ареста за 24 часа, като предстои да му бъде повдигнато обвинение, а прокуратурата ще поиска от съда да му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Младежът е бил разпитан и е признал вината си изцяло.

"Това е много тежко умишлено престъпление, за което го грози затвор от 15 до 20 години, доживотен или доживотен без право на замяна", допълни Любомир Петров.

Прокурорът допълни, че двамата охранители са разпитани и освободени. Те са на 37 и 57 години. Гардът, който е застрелял 20-годишния Христов, е бил напръскан със спрея, затова е бил в МБАЛ-Бургас за оказване на помощ. На брифинга не бе съобщено кой от двамата е той.

Извършени са два огледа, пет претърсвания и изземвания, назначават се експертизи и се разпитват свидетели. Ще бъде образувано и второ дело с оглед изследване на всички обстоятелства по произведения изстрел от охранителя и настъпилата смърт на единия от извършителите”, обясни шефът на Апелативната прокуратура в Бургас.

Утре ще бъде направена аутопсията на Христо Борецов. По думите на Любомир Петров, към момента се знае, че става дума за един изстрел в тялото на младежа.