Операцията е проведена на 21 февруари на територията на София, Пловдив и Банско, съобщиха от пресцентъра на МВР и прокуратурата.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2015 г. и е била ръководена от столичанката Теодора Д.

Чрез мрежа от "сътрудници" участниците набирали млади жени с обещания за различни облаги. Жертвите - две от които непълнолетни и една бременна в деветия месец, били склонявани или заставяни да предоставят сексуални услуги срещу заплащане, както в предварително наети за целта жилища, така и на адреси на клиенти на територията на София, Пловдив, Благоевград и Банско.

При извършените процесуално-следствени действия на различни адреси спецполицаите са открили и иззели бележки и тетрадки с водени в тях отчети от заработените средства, мемори карти, флаш памети, таблети, смартфони и преносими компютри.

Намерени са договори за наем на жилища за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане, иззети са и други документи имащи отношение по случая, както и наркотични вещества.

В рамките на 24 часа, освен Теодора Д. били задържани още 14 души от София, Перник, Пловдив и Враца.

След доклад на материалите в Специализираната прокуратура, на петима от тях са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа”.

В събота Специализираният наказателен съд е наложил постоянна мярка "задържане под стража" на лидерката на престъпната група Теодора Д. и помощничката й Надежда И. На трета обвиняема - Симона Р. е определена парична гаранция.

Другите двама обвинени са оставени без мерки за неотклонение. По отношение на тях Специализирана прокуратура ще внесе протест в Апелативния специализиран наказателен съд с искане за налагане на мерки за неотклонение.

Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на задържаните продължава, под прякото ръководство на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура.