Затова Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решението на Софийски градски съд (СГС) за начална дата да бъде обявена датата 6 ноември - датата на отнемането на лиценза на КТБ, съобщиха от прокуратурата.

От прокуратурата припомнят, че според съдебния акт, до отнемане на лиценза банката е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност.

Според прокуратурата действителното състояние на банката е било установено още на 30 септември.
За това и счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност трябва да е 30 септември.

"Констатираните при извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица (без диверсификация на риска), при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време. Но в одитните доклади е посочено, че към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал", смятат от прокуратурата.

БНБ също обжалва решението на Софийския градски съд. Централната банка е на същата позиция - като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определен 30 септември.
Йордан Цонев от ДПС вече коментира, че със съдебното решение на практика се узаконяват всички прихващания и цесии преди 6 ноември 2014 година.

Жалба

„КТБ” АД - в несъстоятелност подаде жалба срещу решението на Софийски градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността бе определена 6 ноември 2014 г.", съобщиха от пресцентъра на Синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност.

С жалбата се иска от Софийски апелативен съд да определи за начална дата на неплатежоспособността датата 30 септември 2014 г.

Според съобщението, именно към тази дата във финансовите и надзорните отчети, подадени до БНБ, са отчетени отрицателния собствен капитал и отрицателната капиталова адекватност на банката, въз основа на които е отнета лицензията й.
В останалата част решението на Софийски градски съд за обявяване на банката в несъстоятелност не е обжалвано.

АНКЕТА: Ще опазят ли синдиците имуществото на КТБ?