Постановлението на държавното обвинение е от 1 юни т.г., а на 10 юли със свое определение Окръжният съд в Благоевград го е потвърдил, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Четиримата миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров загинаха при фатално срутване на 16 юли 2013 г. в мина "Ораново". Телата на 40-годишния Стойнев и 45-годишния Младенов бяха открити още същия ден, а на 2 август с.г. спасителите намериха и телата на колегите им. Заради инцидента, министърът на енергетиката Драгомир Стойнев разпореди проверки на всички мини, а работата в рудника беше спряна за повече от 4 месеца.

От държавното обвинение публикуваха мотивите за прекратяване на досъдебното производство, образувано на 16 юли 2013 г. срещу неизвестен извършител, заради засиления обществен интерес към случая. Те са в обем от 39 страници.

Какво установяват експертите

В хода на проведеното разследване е установено, че рудник „Ораново” се характеризира със сложни и тежки условия, благоприятстващи развитието на свачищни процеси и свързаните с тях водно-кални потоци. Той е най-дълбокият въглищен рудник в момента в България - работи се на дълбочина над 450 м. Добивът на въглищата се извършва с пробивно-взривни работи.

На 16 юли по време на първата смяна в рудника са били 46 души. Сред тях са и Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров.
Те са работили по двойки - Михайлов заедно с Лазаров и Младенов със Стойнев.

Миньорите работили около 30-35 минути и около 9,30 ч. изведнъж се усетило откъм дъното на галерията усилена въздушна струя и се чуло свирене като вятър, машините спрели да работят, а също така спрял да работи и вентилаторът. Станал внезапен пробив, който залял 64-та галерия със смес от вода, кал, скални и въглищни късове.

Четиримата миньори загинали на място. Съгласно изготвените по делото съдебномедицински експертизи причината за смъртта на Христо Младенов и на Асен Стойнев е механична асфиксия (задушаване), а Иван Лазаров и Николай Михайлов са починали от остра дихателна недостатъчност, вследствие на механична асфиксия от запушване на дихателните пътища с кал.

В хода на разследването е назначена комплексна техническа експертиза, възложена на специалисти по минно дело, геолог, хидрогеолог, експерт по техническа безопасност, специалист по скална механика, специалист по взривни работи и специалист по руднични крепежи и конструкции.

Експертите установяват, че трагедията не е могла да бъде предотвратена. Според тях калният пробив, убил миньорите, е трудно прогнозируемо съчетание по място и време на различни минно-геоложки и производствени условия.
Както водният, така и калният пробив са динамични явления, протичащи за кратко време с голяма интензивност, пише в експертизата. Не са открити и преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд.

"Трудно може да се отговори на въпроса при какви предприети действия от съответните длъжностни лица злополуката е щяла да бъде избегната, тъй като в показанията на всички работещи в участъка няма информация за появили се признаци за наближаваща опасност, изискващи действия от ръководния персонал", се казва още в експертизата.

Преди възникване на аварията на 16 юли не са наблюдавани и регистрирани предупредителни признаци за кален пробив. Това се потвърждава от работниците от предишната нощна смяна и тези, работили в галерията преди злополуката.

Решението на прокуратурата

С оглед на комплексната експертиза Окръжната прокуратура в Благоевград намира, че събраните доказателства категорично установяват липсата на състав на престъпление. Т.е., че смъртта на четиримата миньори не се дължи на виновно поведение на длъжностни лица от рудник „Ораново”.
Поради което наказателното производство е прекратено.