Отлагането е заради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво, съобщиха от Министерството на прокуратурата.

Четирима прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат днес, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи държавното обвинение.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на прокуратурата – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността, уточняват от МП.

Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон.

Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела.

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици, се казва в съобщението на министерството.

Анализът на държавното обвинение в България трябваше да започне още след публикувания през януари доклад на ЕК. Забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, отбелязва БНР.

Мисията на четиримата действащи прокурори се разглежда като „експертна помощ“ за подобряване работата на прокуратурата и формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов.

Ще бъдат осъществени няколко мисии с продължителност по няколко дни, а анализът трябва да бъде готов до декември.

Техните препоръки ще залегнат в следващия доклад по механизма за наблюдение на България през 2017 г. В този от 2016-а пишеше, че „необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта“.

Очаква се европейските експерти да изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове, не са приключили успешно.

Няма да има нещо, което те да поискат и ние да откажем, каза преди десетина дни в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров.