По повод множество запитвания от представители на медиите във връзка със заявеното от министър Спас Попниколов на 11 април, че е сезирал прокуратурата за констатирани нарушения при разходването на публичен ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пресцентърът на прокуратурата съобщава:

На 17 март 2017 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Този сигнал е изпратен по компетентност на Софийска градска прокуратура.

В сигнала не е посочен конкретно установен случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнение на посочената програма, а са изложени неясни и неконкретни данни. 

Поради това на 6 април наблюдаващият прокурор е изискал от МРРБ конкретни данни за това дали са извършвани проверки във връзка с прилагането на Националната програма за енергийна ефективност  относно обновяване на конкретни обекти, на действията на определени длъжностни лица или фирми-изпълнители.

Той иска освен това да се посочи, установена ли е нанесена вреда на държавния бюджет и в какъв размер, в резултат на кои действия или бездействия и от кои лица е причинена вредата.

Изискано е информацията да бъде придружена с копия от съответните документи.

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова призова Спас Попниколов да се извини за "изречените неистини" в интервю.

В социалната мрежа "Фейсбук" Павлова отговори на казаното от министъра на регионалното развитие по-рано през деня. Той обяви, че програмата за санирането, управлявана от Лиляна Павлова, отива на прокурор заради съмнения за нарушения.

Попниколов заяви още, че има необосновано високи цени и договори с неосигурено финансиране.