„На 30 юни 2016 г. в Министерството на правосъдието бе получен сигнал от група граждани, които са загубили спестяванията си при неизяснени обстоятелства в „Дупнишката популярна каса“, се казва в официалното съобщение на министерството.

Но според отделна информация „касата“ е в полезрението на органите на законността още от април т.г.

Сигналът бил подписан от 35 граждани, уточнява днес правосъдното министерство.

Някои от тях били клиенти на фирмата над 10 години, но в един момент се оказало, че дружеството е обявено в несъстоятелност, а депозитите им в рамките на 100 000 лв. не са гарантирани.

Гражданите са се обърнали към министър Екатерина Захариева с молба за съдействие. Министерството е изпратило незабавно сигнала на Върховна касационна прокуратура, където да бъде разгледан по компетентност, се казва в съобщението.

Стотици измамени

За скандала разказа тази сутрин Нова телевизия. Според нея стотици хора, които вложили всичките си спестявания в „Дупнишката популярна каса”, се оказват жестоко ужилени.

Нова тв представи и разкази на потърпевши от „касата“, които поразително припомнят за финансовите пирамиди във Варна и други градове в средата на 90-не години на XX век.

Пенсионерът Емил Лазаров е изгорял с 50 000 лева, след като се полъгал по високата лихва.

„Случайно минах оттам и гледам на таблото - годишна лихва - 14%. По това се подведох”, разказа той пред камерата на Нова.

Без много да му мисли, пенсионерът внесъл първите 20 000 от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала.

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никого. Телефонът за връзка е изключен.

Екипът на Нова не откри и собственика на фирмата в апартамента му в Дупница.

В районната прокуратура в града са внесени 38 жалби. Засега… А Емил и другите ужилени са останали без стотинка.

„Взимам пенсия 295 лева и съм на чиста нула – споделя Емил Лазаров. - Целият ми живот съм спестявал по малко и мислех, дойде ли падежът, да изтегля тези пари и да изкарам, колкото ми остава да живея. Ако няма правосъдие, съм решил да взема една туба, да отида пред президентството и да се запаля.”

Жалби без резултат

Пред камерата на „Здравей, България” застанаха и други потърпевши. Те казаха, че са загубили суми между 5 000 и 150 000 лева.

Подали са сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента (т.е. до тази сутрин) няма резултат.

Нова тв представи следното разяснение на Районната прокуратура в Дупница.

"Във връзка с депозираните жалби, с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Дупница от 13.04.2016 г. на Началника на РУ на МВР – гр. Дупница е възложено извършването на предварителна проверка. Държавното обвинение е дало указания, касаещи изясняване на обстоятелствата. На 01.06.2016 г. е разпоредена допълнителна проверка с определен срок за приключване в рамките на 30 дни, а именно до 01.07.2016 г. Към настоящия момент в Районна прокуратура – Дупница не са постъпили материали от РУ на МВР за извършената проверка".