Той е признат за виновен за присвояване на парични средства в „особено големи“ размери - 994 896.21 лв., собственост на Министерство на отбраната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

През периода от 6 април 2007 г. до 18 декември 2007 г. Димитър Илиев е разпоредил превеждането на присвоената сума с бюджетни платежни нареждания по сметка на юридическо лице – изпълнител на обществена поръчка за заплащане на дейности, които на практика не са били осъществени.

За улесняване на длъжностното присвояване подсъдимият, в кръга на службата си, е съставил и използвал множество официални удостоверителни документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, относно количеството на строително-монтажни работи и на доставено и монтирано оборудване.

Сливенските военни магистрати постановиха присъдата да бъде изтърпяна в затвор от закрит тип при първоначален строг режим. Освен това част от имуществото на Димитър Илиев ще бъде конфискувано - апартамент в курортния комплекс “Св.св. Константин и Елена“ край Варна и гаражна клетка.

Бившият директор на "Социални дейности" в МО е лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност, или да упражнява професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково-материални средства за срок от 10 г.

Димитър Илиев е осъден да заплати на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ сумата от 994 896.21 лв., ведно със законните лихви, представляваща обезщетение за причинените имуществени щети.

Бившият военен шеф има още четири ефективни присъди - съответно 6 години, 3 години и 6 месеца, 2 години и 6 месеца и 2 години и 3 месеца, за присвояване на средства, собственост на Министерство на отбраната, като престъпленията са свързани също с осъществяване на процедури по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.