Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжната прокуратура в Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура.

От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода от 1 март т.г. до 30 март т.г. в Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев, Генов е давал по 25 лв. за хора, за да гласуват в негова полза и в полза на политическа партия на парламентарните избори на 26 март.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с главния архитект на града Константин Атанасов, като подбудител, Манол Генов умишлено го склонил да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на строителство без изискуемото съгласуване на проектната документация.

Става въпрос за поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от Спецзвеното „Антикорупция“, главният прокурор е сезирал Народното събрание, за да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу депутата от БСП.

По-късно на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни, че след свалянето на имунитета на Генов, ще му бъдат повдигнати обвинения за двете престъпления.

Главният архитект на Асеновград е бил наясно, че за допускането на такова строителство, е било необходимо да има изрично писмо от министъра на културата, даващо разрешение за строеж в тази защитена територия. Бил е абсолютно наясно че такава съгласувателна процедура не е била проведена и няма разрешение на министъра. Но г-н Манол Генов му е обещал да ходатайства пред кмета на Асеновград да му се увеличи заплатата, но да подпише строителните книжа, „за да не спираме инвестиционните намерения на хората“, съобщи Арнаудова.

По отношение на организирането на купуването на гласове, говорителят на главния прокурор посочи, че са събрани доказателства за извършени 5 отделни деяния от 5 отделни лица.

Средно по около 25 е бил плащан гласът на всеки избирател, посочен в списъка. Така едно от лицата е получило 500 лв. другото е осигурило 12 лица, за които е получило по 25 лв., третото – 14 лица, за които е получило по 25 лв., четвъртият, четвъртият е осигури 13 лица и и е получил по 25 лв. за човек, петото лице е осигурило 20 лица, за които е получил сумата от 400 лв.“, каза Арнаудова.