Софийският градски съд уважи претенциите им по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради воденото срещу тях дело за укриване на данъци, пише в. "Сега".

Решението не е окончателно и може да се атакува пред Софийския апелативен съд.

Данъчното дело срещу Лачеви започна с шумна прокурорска акция преди 9 години. Те обаче бяха оправдани още от градския съд, а апелативната прокуратура пледира да се потвърди оневиняването им. Така делото изобщо не стигна до Върховния касационен съд.

Апелативните съдии записаха в решението си, че "прокуратурата по никакъв начин не се е постарала да обоснове тезата си" и че "обвинението изцяло почива на предположения, които не се подкрепят от събраните по делото доказателства". А също и че обвинението срещу семейство Лачеви се основава на равизионни актове, които са отменени от административния съд като незаконосъобразни.

Разследването се наблюдаваше от тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев.

Обвинението сочеше, че Лачев е укрил близо 40 хил. лв. данъци, които дължал за периода 2004-2006 г. Направил го, като не попълнил вярно данъчните си декларации. Мирела Лачева бе подсъдима за същата сума.
За нея обаче прокуратурата твърдеше, че през 2004 г. изобщо не е подала декларация.

Сагата с наказателното дело срещу Лачеви можеше да приключи още през 2010 г. Процесът бе затлачен от съдия Мариян Марков, който чете оправдателната присъда на първа инстанция още през февруари 2010 г. След това обаче му трябваха 3 години, за да обяви мотивите към нея.
Заради многото забавени дела Марков бе наказан с понижение в районния съд за 2 години.

Според ЗОДОВ държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от дознанието, следствието, прокуратурата и съда от незаконно задържане, обвинение в извършване на престъпление, осъждане, изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер, използване на специални разузнавателни средства.

Последните актуални данни от прокуратурата са за 2013 г. Тогава срещу нея са влезли в сила 217 решения по ЗОДОВ, по които са присъдени 2 060 197 лв. През 2013 г. прокуратурата е платила по 5 567 248 лв. по ЗОДОВ.

Предисторията

Делото срещу Лачеви тръгна след мегакорупционния скандал "Ангел Александров - Румен Овчаров" през 2007 г. между тогавашния шеф на националното следствие и министъра на икономиката.

В скандала бе замесен и Делян Пеевски, който тогава бе уволнен като зам.-министър на политиката при бедствия и аварии.
Лачев твърдеше, че през януари-март 2006 г. Пеевски е искал на "близки до него фирми да бъде осигурена работа с "Булгартабак", срещу което ще се получи облага".
Делото срещу Пеевски бе прекратено, тъй като не бяха събрани достатъчно доказателства.