Проверката беше връзка с изявление на председателя на БСП – Корнелия Нинова, и отправено искане за проверка на работата на Районна прокуратура - Шумен по повод предприети действия по сигнал срещу член на БСП. Според нея член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен от служба заради партийната си принадлежност.

Резултатите от проверката на главния прокурор Сотир Цацаров сочат, че действията на Районна прокуратура - Шумен по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка, с оглед данни за престъпление, са в съответствие с функционалните задължения на прокурорите и са извършени при спазване на съответните изисквания

Значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР - Шумен от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП в София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от Районна прокуратура – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление.

Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР - Шумен.

Главният прокурор изпрати копия от изготвения доклад от проверката на подателя на сигнала и на министъра на вътрешните работи.

Когато беше подаден сигналът, вътрешният министър Валентин Радев обясни, че проверката е тръгнала от социалист, който подал сигнал срещу партийния си другар.

Той отхвърли обвиненията за превишени пълномощия от страна на служители на МВР и призова, ако от БСП "имат вътрешни проблеми, да си ги решават по друг начин, но без на намесват полицията".

Изявлението на главния прокурор потвърди тезата ни, че МВР и институциите се ползват за политически натиск върху опозицията, коментира днес заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ - Драгомир Стойнев. 

Институциите се ползват като политическа бухалка за хора, които не са
членове на ГЕРБ. За нас това е недопустимо, каза Стойнев. Той обърна внимание, че главният прокурор заявява, че значителна част от информацията, изискана от директора на ОД МВР – Шумен, излиза извън рамките на предмета от възложената проверка от Районна прокуратура-Шумен и че районната прокуратура не е
възложила подобна проверка.

"Ние питаме кой разпореди на областната дирекция да иска подобна
информация за членове и симпатизанти на БСП. Кой е този човек? На централно, местно или областно ниво е? Какви действия ще се предприемат от министъра на вътрешните работи?“, попита Стойнев.