На заседанието по делото в Шуменския окръжен съд миналата седмица подсъдимият Васил Костов-Кеца разказа за отношения на премиера с водещи фигури от групировката СИК. Кеца е споменал за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Милчо Бонев-Бай Миле.

Бил на среща във Виенска градина в София между Бай Миле, Бойко Борисов, известният наркобос Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те обсъждали как да съберат пари, за да направят Борисов шеф в МВР и да му купят чин, предаде БНР. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле са издадени на фирмата „Ипон" на Борисов.
След убийстото на Поли Пантев в СИК се скарали за разпределението на 80-100 милиона долара. Евгени Стефанов - Женята и братята Любен и Георги Пехливанови не давали повече от 10 милиона и тогава Кеца разбрал, че Борисов има група за натиск.

Съдът предупреди Кеца, че обясненията нямат връзка с предмета на делото, но той продължи. „Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция", допълни той.
По думите му, за Южната ни съседка пътувал хероин, а от там влизали каптагон и синтетична дрога. „Имаше проблеми с Косьо Самоковеца. На друга среща Бойко Борисов се застъпи за Мето Илиенски", обясни Кеца.

От асоциация "Анна Политковская" пишат в сигнала до Борис Велчев, че  посочената схема на престъпно нарушаване на закона чрез подобен “канал за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока”, е описана и от свидетелските показания на Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП, пред Комисията по вътрешен ред на 40-то Народно събрание.

От неправителствената организация съветват да се вземат предвид и показанията пред Белградски окръжен съд на Сретен Йосич-Йоца Амстердам на на 07.04.2009 г.
Той заявява, че по времето, когато е бил в България, е закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов.

Oсвен Сретен Йосич, година и половина по-късно, на 30 ноември 2010 г., защитен свидетел срещу него - Томислав Марянович, също казва пред съда в Белград, че “Бойко Борисов, по времето, когато е “главен секретар на полицията”, е бил човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България.”

Цитиран и е секретен доклад от 05.09.2006 г. от Американското посолство в София до Държавния департамент на САЩ, публикуван в Уикилийс, в който се сочат обвинения в миналото за връзки на Бойко Борисов със сериозна контрабанда на метаамфетамини.

От асоциацията настояват Прокуратурата да образува досъдебно наказателно производство с внасяне на обвинителен акт в съда срещу Бойко Борисов с привличане под углавна отговорност по 7 члена от Наказателния кодекс.

Сигналът е изпратен и до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.