Това съобщи пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Тя уточни, че проверката е започнала по сигнал на Гражданско движение "Борец" и от движение "Възраждане".

Арнаудова добави, че когато от БСП също подадат сигнал, той ще бъде присъединен към тях.

По-рано от левицата обявиха, че сезират Сотир Цацаров да извърши необходимите действия по закон, като разпита Борисов – кога, откъде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и кои са въпросните лица и дали е предоставил същата информация на компетентните органи за предприемане на необходимите действия.

Междувременно, вместо него, от ГЕРБ дадоха брифинг, в който посочиха въпросните депутати, цитирайки публикации в медиите. Едните са за ареста на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов. Бизнесменът от Русе беше обвинен като лидер на престъпна група за рекет и отвличане. При акцията по задържането му бяха открити наркотици и има подозрения, че бандата се е занимавала и с търговия с дрога, но обвинения за това няма.

От управляващата партия посочиха и Манол Генов от БСП, срещу когото още преди месеци беше повдигнато обвинение за купуване на гласове.

Миналата седмица обаче главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че целият скандал бил провокиран от "политически изказвания", с които не било редно да се занимава държавното обвинение.

"Мисля, че трябва да правим разлика между политически изказвания и действително подаване на сигнали за престъпления. Политическите изказвания в тази сграда очевидно са доста силни и те са силни, защото такова е предназначението на сградата. Но да се хаби ресурс на прокуратурата за политически изказвания, било то на премиера, било то на лидера на опозицията, някак си ми се струва доста пресилено", каза той.

Самият Борисов отказа да отиде в парламента и да назове въпросните депутати, което отключи скандала, довел до оставката на Димитър Главчев като председател на парламента. Пред журналисти пък премиерът коментира завоалирано, че индиректно е казал, че "има замесени близки, които са правили еди какво си".