Пред журналисти в Народното събрание той коментира акциите на държавното обвинение в КЕВР и АПИ, както и днешната операция в НЕК. Според говорителката на Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, се прави проверка заради сигнал за сключване на договори за услуги, за които НЕК е имала административен капацитет, но въпреки това са ползвани външни фирми.

Борисов подчерта, че именно това е румънският модел. Според него така ще има превенция и ще спре да се говори за съмнения за корупция.

„Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

"БСП искат само да рушат"

Деструктивността на БСП е факт, те искат да няма председателство, каза още той във връзка с отказа на БСП служебният вицепремиер Деница Златева, която отговаря именно за това, да остане в бъдещото коалиционно правителство на ГЕРБ и ОП. По думите му социаллистите само приказват, "за да подлъжат хората, че са едва ли не конструктивни по национални теми".

Попитан дали трябва да има министър по европредседателството, Борисов отговори:

„Естествено, че трябва да има такъв. По тема структура на МС с колегите патриоти, когато станем готови, сме се разбрали да говорим. Хората вече в Европа се интересуват за това какво се случва в България и догодина най-вече“.

По думите му Златева е безспорен добър професионалист, навлязъл много в материята, работил три месеца вече по въпроса.

„Щеше да стане добре. Те искат да няма председателство, те искат да рушат. Това им е най-силното – конспиративните действия“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ, който подчерта, че евроатлантическата ориентация е водещото в тяхната политика.

По-рано, след среща с евродепутата Джефри Ван Орден, Бойко Борисов каза, че България става изключително важна в преговорите за Брекзит и "Господ така е отредил - в най-сложния момент за Европа, да бъдем център".