Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на летището преди да отлети за Мюнхен, след като по-рано днес Румен Радев го призова да отговори на няколко въпроса: "Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”.

Държавният глава ги отправи заради репликата на Борисов, че началникът на кабинета му Иво Христов е сив кардинал, който му пише речите, а е бил директор в "телевизията на Пеевски BBT" (Христов заема този пост по времето, когато медията беше собственост на Петър Манджуков - б.р.).

"Ако трябва да използвам военни термини, изказването на президента беше вероломно нападение срещу правителството без никакъв повод. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си, но категорично твърдя, че това не е вярно. Абсолютно ми е чиста съвестта, това е лъжа", отвърна Борисов и призова Радев да се обърне също към Комисията за борба с корупцията или която иска институция.

И на свой ред попита:

"Напомням - всички гласове на БСП отидоха за президента Радев на президентските избори. Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, защо и служебното правителство не назначи проверка?".

Премиерът подчерта, че единствената партия, която не е правила коалиция с ДПС, е ГЕРБ, и призова държавния глава да не го приема като клевета, защото това са факти.

"Иначе и аз мога да задавам въпроси. Колко струва кампанията на Радев? Как се договори с ДПС за подкрепата, с Делян Пеевски ли го е направил? Как така БСП бяха в коалиция с ДПС? Може и той да седне и да отговаря на въпроси", каза още Борисов.

Той подчерта, че внимателно е прегледал какво е говорил във вчерашното си интервю, което отприщи скандала.

"Никъде не съм обидил нито президента, нито президентската институция. Казах само, че заедно работихме добре", каза още Борисов.

"Президентът първо нападна парламента, че е атрофирал, после правителството в наше лице, явно единствената институция, която според него трябва да остане, е президентската. Ако иска президентска държава, също не е лошо да си каже. Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, знам, че ако не отговоря, някой ще каже, че ме е страх. Провел съм доста битки, с доста коварни противници. Президентът не трябва да се подвежда от социологиите. Не е честно уж неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва срещу правителство, коалиционно избрано. Бях длъжен да отговоря. Не случайно 11 пъти сме избрани, трябва да се зачита волята на народа", допълни премиерът.

По думите му не може, когато държавата тресе държавата от това, "че искат да върнат Народния съд или по-скоро считат, че това е нещо добро - да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, президентът да не каже една дума по темата".

По повод Истанбулската конвенция, за която вчера обяви, че я оттеглят и няма да влиза за гласуване в парламента, докато не се проведе нов дебат, Бойко Борисов каза:

"Вчера казах ясно за Конвенцията на съвета на Европа, забранил съм използването на Истанбулска конвенция, не знам какъв кукловод трябва да имаш, за да се обявиш за насилието над жени и деца. Докато няма консенсус, ние няма да движим напред. Правилното място за дебат е парламентът".

АНКЕТА: Кого подкрепяте в спора Борисов - Радев?