Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. По време на приемане на решението кмет на столицата е Бойко Борисов.

С акта на общинския съвет е била извършена замяна на реални части в имот - частна общинска собственост, намиращ се на кръстовището на бул. "България" и бул. "Иван Евст. Гешов" с обща площ 3060 кв. м, с имот на фирма "НИКМИ" АД с обща площ от 374 кв. м, обясняват от прокуратурата.

Теренът бе определен от фирмата-купувач за строителство на небостъргач и това предизвика силни брожения сред хората от района. В момента проектът е спрян от Столична община.

Според прокуратурата общинският съвет е допуснал съществени нарушения на административно-производствените правила по издаване на решението си. Освен това не са били спазени изискванията за управление и разпореждане с общинско имущество и нормативните изисквания по прекратяване на съсобствеността върху имот.

Също така не е проведен търг за имота и е пренебрегнато наличието на спор за материалното право на собственост върху парцела, което е било пречка за извършване на замяната.