Обвиняемият ще отговаря пред съда за опит за умишлено убийство на полицейския инспектор към Районно управление – Ихтиман при изпълнение на службата му по противодействие на престъпността, както и за закана за убийство спрямо двама души и техни близки чрез палеж, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 12 май м.г. по обяд 45-годишният вакарелец пил в кафе-аперитив в селото. Когато се прибрал, дъщеря му се оплакала, че била ударена от техния съселянин Христо Т.

Тогава бащата отишъл до дома на Христо Т., като започнал да псува и да се заканва: „Ще ви запаля всичките!“. След това отишъл до бензиностанция в края на селото, заредил в тубичка от белина бензин и отново се върнал до дома на съселянина си с виковете „Сега ще видите! Ще ви запаля!“.

Сигнал за скандала бил подаден в полицията и на място пристигнал полицейски инспектор към Районно управление – Ихтиман, който се опитал да спре разярения мъж.

45-годишният вакарелец обаче започнал да излива бензина от тубата върху главата на полицая, като многократно се опитвал да го възпламени със запалка. Обвиняемият постоянно крещял: „Ще те запаля и тебе! Ще гориш и ти с тях!“, , като в един момент успял да произведе пламък. Униформеният успял да го загаси с ръка, да издърпа тубата, а при последвалата схватка между двамата и да изтръгне горящата запалка от ръцете на нападателя пред погледите на множество жители на селото.

Пристигналият на място полицейски патрул задържал обвиняемия и го отвел в Районното управление. Било образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – София, което е приключило с внесения на 17 януари т.г. обвинителен акт.

Очаква се Софийски окръжен съд да насрочи първото заседание по делото.