Петима души са задържани, а спецакцията е реализирана в понеделник в областите Стара Загора и Габрово, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Шести участник в групата до момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Нарколабораторията на групата е била оборудвана в къща в село Долно Сахране, обитавана от един от дилърите. Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г. марихуана.

На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро.

Печатницата за пари, която е била в процес на подготовка и пускане в действие също от „лаборанта“ на групата, е била разположена в наглед пустеещата бивша механа „Мустанг“ в Габрово. Там са открити печатна машина „Хайделберг“, както и машина за офсетов печат, метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро, бои, хартия, фолио, различни химикали за производството.

Със същата машина „Хайделберг“ въпросният участник в престъпната група е бил заловен за производство на фалшификати и през 2010 г., и осъден на 3 г. и половина ефективно.

При претърсване на къща на друг участник в групата в град Крън са открити пушка тип помпа „Маверик“ с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци „Полиция“, алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и еврови банкноти от началото на 2017 г.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата обвинени бе наложено прокурорско задържане до 72 часа, а вчера Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.