Този факт, наред с други фактори, може да е сигнал за основна промяна на консумацията на захар занапред.

Потреблението може да нарасне с най-бавния си темп от седем години през 2917/2018 година, според анализаторската група Platts Kingsman. Тя прогнозира растеж от 1,04%, което е почти наполовина под средния растеж от 2% годишно през изминалото десетилетие.

Потреблението като цяло стагнира в развитите страни, посочи Том МакНийл, директор в анализаторската група за суровини Green Pool. Спадът на потреблението на повечето пазари, характеризиращи се с повишена загриженост за здравето, се задълбочава от по-високите цени, както и от използването на алтернативи като високофруктозен царевичен сироп в развиващите се страни, които иначе можеха да компенсират понижението.

Като се прибави и по-слабото търсене от производителите на напитки и храни в световен мащаб, това може да представлява съществена промяна в световната консумация, според Tropical Research Services.

"Така, може би реалната дългосрочна тенденция на растеж на световното търсене на захар се е променила и сега върви надолу," посочва групата в доклада си от 7 май.

Най-малко 17 страни и няколко американски града въведоха допълнителен данък за подсладените безалкохолни напитки. Още 11 страни вече прилагат или обмислят такива налози. Много страни отиват още по-далеч: Франция съчета данъка с мерки като забрана на автоматите за храни и напитки в училищата.

Чили миналата година въведе черни предупредителни етикети за храните с високо съдържание на захар, сол или мазнини.

Мексико е друг пример. Всеки трети възрастен мексиканец е засегнат от затлъстяване и страната въведе данък за подсладените безалкохолни напитки през 2014 година. Макар че ще бъдат нужди години, за да се оценят ефектите върху здравето, първоначалните данни сочат, че консумацията на безалкохолни напитки в Мексико е спаднала с 12% след въвеждане на данъка.

Все повече се разбира нуждата от контролиран прием на захар като част от държавната политика и културата като цяло, посочва Франческо Бранка, директор на отдела "Хранене за здраве и развитие" в Световната здравна организация.

"Като се има предвид бързото разрастване на затлъстяването и диабета, те се опитват да направят нещо по въпроса предварително," допълва той.

Забавящият се темп на растеж допълнително засилва тревогите, че световният захарен пазар ще отчете излишъци през 2017-2018 година, след две поредни години на дефицит. Това може и да охлади амбициозните планове на ЕС рязко да повиши производството през 2017/2018 година в опит отново да стане нетен износител, след като сложи край на субсидиите и ограниченията на износа през октомври.

Индия, Китай и Бразилия

Страни с високи доходи като Норвегия и Канада вече отчитат спад на консумацията на захар, сочат данните на Euromonitor. Сега апетитът на развиващите се страни, чието бързо растящо население се очаква да дава тласък на растежа, изглежда също отслабва.

Продажбите на захар в Индия, най-големия потребител на суровината, най-вероятно ще спаднат с около 1 милион тона този сезон, прогнозира Индийската асоциация на захарните заводи. Това се дължи на високите местни цени и срива на валутата, който последва миналогодишната девалвация на банкнотата с най-голяма стойност в страната. Правителственото решение по-рано тази година да бъде премахната субсидията за захар за бедните семейства също подкопа потреблението.

Индийската асоциация на захарните заводи очаква потреблението да нарасне догодина, тъй като производството в страната се нормализира и местните цени спадат, но анализаторите посочват, че растежът в дългосрочна перспектива остава несигурен, тъй като правителството обмисля по-високи данъци и по-стриктно етикетиране на храните със съдържание на захар.

"Ако Индия също стане част от тенденцията и наложи такъв данък, имайки предвид, че тя е най-големият потребител на захар в света, това може да се отрази на световния растеж", посочи старши анализаторът в F.O. Licht Щефан Уленброк.

Търсенето на захар изглежда стагнира и в Китай, втория по големина консуматор на суровината, тъй като по-евтини подсладители като високофруктозния захарен сироп стават все по-популярни.

Китайските производители на цвекло и тръстика разчитат на държавни субсидии, за да компенсират високите производствени разходи. Вносът пък се облага с големи мита, целящи защита на сектора, а тази седмица бяха въведени допълнителни такси.

В резултат на всичко това местните цени на захарта са двойно по-високи от цените на световния пазар. Това, наред с изобилието от евтина царевица, направи високофруктозния захарен сироп изключително конкурентоспособен.

Американското министерство на земеделието миналия месец обърна внимание на спада на търсенето на китайска захар, като понижи данните си за потреблението в страната за периода 2015/2016 и 2016/2017 година с около 10%.

Освен това предупреди, че вероятно ще има по-умерен растеж, отколкото очакваше преди.

Хората в Китай все още ядат сладолед и пият безалкохолни напитки, казва Джон Стансфийлд, анализатор в компанията за търговия със суровини Group Sopex. "Просто сега тези продукти се произвеждат предимно с царевичен сироп, а не със захар," допълни той. Б

разилия, третият по големина потребител на захар, също отчита забавяне на растежа на търсене на суровината през последните три години, тъй като продължителната рецесия намали доходите на много бразилци. Консумацията растеше с около 2-3% през предходното десетилетие.

Газирани напитки и сладкарски изделия

Изглежда производителите са на мнение, че войната със захарта ще бъде постоянна тенденция и много компании за храни и напитки предварително променят състава на продуктите си.

Coca-Cola обеща да намали захарта в напитките си и е подела над 200 инициативи за промени в състава. PepsiCo също посочи, че до 2025 година най-малко две трети от напитките на компанията по света ще съдържат 100 или по-малко калории от добавена захар в опаковка от 355 милилитра.

Nestle обяви през 2016 година, че разработва технология за намаляване на захарта в някои свои сладки изделия с до 40% без да се променя вкусът.

"В световен мащаб захарта е в центъра на вниманието, "казва Сара Питърсън, анализатор на храни в Euromonitor.

"Законовите норми стават все по-строги с времето. И ако те са разумни, ще решат въпроса навреме", допълва тя.

* ПРЕВОД: БТА