Това пише вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс и БТА.

"Много съм разочарован от Джеф Сешънс", каза американският президент в интервю за всекидневника.

При това той омаловажи подкрепата на Сешънс за него по време на предизборната кампания през 2016-а: "Това с подкрепата не е кой знае какъв израз на лоялност."

"Без достатъчно твърдост"

Отделно Тръмп заяви, че Джеф Сешънс не е показал достатъчна твърдост.

Така той засили спекулациите, че министърът може да бъде освободен от поста си, предаде Ройтерс от пресконференция на президента.

"Искам главният прокурор да е много по-твърд", каза Тръмп пред журналистите. Той каза освен това:

"Искам течовете (на информация) в разузнавателните служби - където има такива течове, каквито едва ли някога досега е имало, и то на много сериозно ниво. Това са разузнавателни служби, не можем да си позволим да се случват такива неща (в тях)".

На въпрос за бъдещето на Сешънс Тръмп отговори: "Времето ще покаже. Времето ще покаже".

Това не са първите критични думи на Тръмп към сегашния министър на правосъдието.

Официално: Тилърсън не мисли за оставка

По повод слух от коридорите на властта във Вашигтон говорителка на Държавния департамент заяви, че държавният секретар Рекс Тилърсън не възнамерява да се оттегля от поста си.

Хедър Науърт, цитирана от Си Ен Ен нарече мълвата за негова предстояща оставка "фалшива". За "Рексит" поради разногласия с президента Тръмп се заговори вчера.

Но говорителката отклони въпроса дали Тилърсън се чувства добре в сегашната си роля, нито какво мисли за намесата на Белия дом в различни външнополитически решения.

"Секретарят, както и други правителствени служители, се среща с президента и с неговите съветници по националната сигурност и с членовете на кабинета - каза тя вместо отговор. - Тове е нещо нормално, това е обичайно. Те сядат и водят сериозен диалог по най-важните проблеми на външната политика."

Тилърсън, каза също Науърт, "много ясно каза, че има намерение да остане тук, в Държавния департамент. Пред нас има много работа, която трябва да се свърши... Той е дълбоко ангажиран в тази работа."

Тази седмица Рекс Тилърсън е в отпуск. Говорителката каза, че това е планирано и няма нищо общо с мълвата за оставка. Отпускар в момента е и министърът на отбраната Джеймс Матис.

Си Ен Ен, която вчера разпространи твърденията, че държавния секретар се кани да напусне, сега коментира, че той е излязъл в отпуск "по време, когато САЩ да изправени през многобройни външнополитически предизвикателства".

Подозрение към Иран

В интервюто за "Уолстрийт джърнъл" Тръмп заяви, че ще бъде изненадан, ако се окаже, че Иран е спазвал споразумението за ядрената програма.

Той припомни, че след три месеца ще дойде време за оценка на изпълнението на документа.

"По тази тема ще говорим след 90 дни, но ще бъда изненадан, ако са изрядни", каза той пред вестника.

На всеки три месеца президентът на САЩ е длъжен да информира Конгреса за това дали Иран спазва споразумението, което беше подписано през 2015 година.