Властите предлагат на човек по 100 000 форинта (226 британски лири или към 320 евро) на месец за срок от една година, ако се върнат в Унгария, съобщи британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Схемата "Върнете се у дома, младежи" осигурява на младите емигранти и безплатен полет до Унгария.

"От края на април, когато е въведена програмата, предложението на правителството са приели около 800 души", каза държавният секретар по въпросите на професионалното обучение и пазара на труда Шандор Чомба.

Макар на пръв поглед 226 лири на месец да не са достатъчно, за да насърчат младите хора да се върнат в родината, с тази сума в Унгария можеш да си свършиш повече работа, отколкото във Великобритания.

Според уебсайта Нумбео средният наем за едностаен апартамент в центъра на Будапеща е около 270 евро на месец. Тази седмица около 100 млади унгарци участваха в ден на отворените врати в Лондон, за да научат повече за новата схема.

Много източноевропейски страни бяха засегнати от "изтичането на мозъци" в чужбина в търсене на работа и по-добро заплащане. Средната работна заплата в Унгария се равнява на около 630 евро, а във Великобритания - на около 1600 лири (към 2250 евро).

Правителството се надява паричните поощрения да обърнат тенденцията и да върнат младите и талантливи работници в Унгария.

По-рано тази година унгарският статистически институт съобщи, че през 2014 г. равнището на емиграцията е било 46 процента по-високо, отколкото предходната година. Емигриралите през 2014 г. са шест пъти повече, отколкото през 2009 г., а от статистиката уточняват, че реалният брой е още по-голям, тъй като много хора не уведомяват правителството, че напускат страната.

Към 77 процента от емигрантите са на възраст под 40 години.