Програмата от 21 страници - символично заради ангажимента двете формации да управляват пълен мандат до 2021 г., е постигната с компромиси и в името на България, обявиха ГЕРБ и Патриотите.

Ето и извадки от програмата в сферата на външната, вътрешната и регионалната политика, образованието, здравеопазването, правосъдието, културата, екологията
и младежта и спорта:

Външна политика

Външната политика на България ще се ръководи от принципа на прагматично следване на националния интерес и недопускане на намеса във вътрешните работи. Ще продължим неотклонно по пътя на евро-атлантическата интеграция. Българската държава ще се стреми да защитава ефективно правата и да отстоява законните интереси на българите зад граница.

1. Очакваме реформите в ЕС да се основават на принципите и ценностите на европейската солидарност и равноправие при взаимно зачитане на интересите.
Ние се обявяваме за запазване на единството на ЕС и приветстваме бъдещо задълбочаване на интеграцията.

2. Присъединяване на България към Шенген.

3.Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи по необходимост.

4. Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Едно успешно наше председателство на ЕС ще допринесе за утвърждаване на позициите на България в общността.

5. Устойчиво решение на проблема с миграцията може да бъде намерено единствено със съвместните усилия на всички засегнати или изложени на риск страни. Приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски.

6. Споделяме необходимостта от една по-радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия.  

Регионална политика

1. Безопасна и модерна пътна инфраструктура. Въвеждане на по-справедлив модел на плащане: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС. Изграждане на модерна и безопасна пътна инфраструктура. Завършване на магистралния пръстен на страната и модернизацията на пътната мрежа.

2. Завършване на реформата във ВиК сектора с цел подобряване на услугите за гражданите и бизнеса.

3. Развитие на регионите.

4. Жилищна политика - по-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс по тази програма чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите. Разширяване на програмата чрез обхващане на тухлени сгради.  

Обществен ред и сигурност

1. Миграционна политика – осъществяване на политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци. Повишаване на капацитета на охрана на границата.

2. Ефективно противодействие на тероризъм, организирана престъпност и корупция.  

3. Полицейско присъствие във всяко населено място. Приемане на нов закон за частната охранителна дейност, който да подобри взаимодействието между полицейските и частни структури.

4. Приемане на закон за доброволчеството.

5. Изграждане на полицейски офиси за обслужване на граждани в ОДМВР и във всички РУП с цел бързо обслужване на гражданите, предоставяне на електронни услуги и издаване на всички служебни документи.

Отбрана

1. Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната. Увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат. Преглед на организацията и дислокацията на ВС. Попълване на резерва на въоръжените сили и подобряване на мобилизационните способности.

2. Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на армията.

3. Изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили. Разширяване на участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти.

4. Разширяване на участието на Въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействието на тероризма.

5. Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба.

Правосъдие

1. Продължаване на съдебната реформа за гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт.

2. Продължаване на борбата с корупцията на всички нива. Приемане на нов Антикорупционен закон и създаване на единен антикорупционен орган на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

3. Приемане на измененията в НПК и премахване на безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза с цел избягване на наказателната отговорност. Създаване на нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта.

4. Промяна на определението за маловажен случай.

5. Въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г.

6. Въвеждане на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание.

Образование и наука

1. Провеждане на решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование. Увеличаване на инвестициите в образованието и гарантиран ежегоден ръст на бюджета. Промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес.

Удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата. Мерки за гарантиране на неприкосновеността на учителя.

Развитие на професионалното образование в партньорство с бизнеса чрез активно въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа.

Повишаване на уменията в областта на предприемачеството, информационните технологии и активната гражданска позиция.

Повече спорт в училище за повече здраве и живот без агресия.

Нова законодателна уредба в сферата на висшето образование с цел повишаване на неговото качество.

2. Ежегоден ръст на средствата за наука с цел укрепване и модернизиране на научните организации. Прозрачно и справедливо финансиране на научните изследвания. Изграждане на високотехнологични паркове.

Здравеопазване

1. Разширяване на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания. Ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани на кръв, урина и кардиологични изследвания.

Въвеждане на интегриран подход за намаляване употреба на наркотични вещества и за справяне с нарастващия процент на наркозависимите подрастващи.

2. Осигуряване на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система. Започване на поетапна демонополизация на НЗОК.

3. Създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на МЗ, НЗОК, НОИ, НАП, болници, аптеки и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.

4. Кадрово и ресурсно обезпечаване в Спешната медицинска помощ. Осигуряване на медицинска помощ в малките населени места.

Култура

1. Приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

2. Приоритетно финансиране на археологически проучвания.

3. Подобряване на условията и мерките за допълнителни публични и алтернативни средства за модернизиране на мрежата от културни институти, читалища и библиотеки.

4. Достигане до максимално финансиране на българското кино от държавата.

5. Реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”. 6.

Модернизиране на материалната база в училища, театри, опери, музеи и др.

Околна среда

1. Модернизация и обновление за здравословна околна среда. Изпълнение на инфраструктурни мерки за управление на риска от наводнения. Национална програма в областта на водите, насочена към осигуряване на чиста питейна вода и пречиствателни съоръжения в по-малките населени места.

2. Подобряване качеството на атмосферния въздух в населените места.

3. Реализация на широкообхватни мерки за опазване и устойчиво използване на ресурсите в сектори „Води”, „Отпадъци”, „Природа и биоразнообразие”  - мерки за запазване и възстановяване на екосистемите и услугите, които се предоставят, в полза на местното икономическо развитие.

4. Въвеждане на мерки за оптимизиране на превантивната дейност, в посока опростяване на процедурите на инвестиционния процес (ОВОС).

Младеж и спорт

1. Законодателни промени, регламентиращи цялостна реформа на българския спорт.

2. Реализиране на програма за реконструкция, модернизация и цялостно изграждане на спортната база в българските училища. Подобряване на качеството на спортната инфраструктура, като съвместно с общините се изграждат многофункционални спортни площадки и съоръжения.

3. В областта на спорта за високи постижения – провеждане на реформи и ефективно управление на ресурсите и насочването им на пазарен принцип към сферите с традиции, международни успехи и спортове със силен социален ефект. Насочване икономисания финансов ресурс към масовия спорт, както и към националните младежки и детско-юношески отбори.

Създаване на условия за развитие на деца с изявен спортен талант и изграждане на резерв за елитния спорт на България.

Реформа в спортните училища." 

В програмата се съдържат и приоритетите в сферата на икономиката, енергетиката, социалната политика, земеделието и транспорта.

Цялата управленска програма, подписана от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, можете да прочетете ТУК.