Целта е да направим ефективна програма, която да предоставя устойчива заетост и да провокира интереса на хората. Много е важно така да я направим, че тя да не е проформа, а чрез нея да включим колкото се може повече хора над 50 години.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща със служителите на структурите към министерството, в това число – Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда и Агенцията за социално подпомагане, от Област Разград, съобщиха от МТСП.

По време на разговора той призова за предложения, свързани с ефективността на програмата за заетост за хората в предпенсионна възраст.

"За мен е важно да се вземе предвид опита на колегите по места, когато разработваме програмата. Спецификите на отделните райони са от съществено значение и трябва да бъдат отчетени, тъй като и хората, за които правим тази програма, очакваме да са от цялата страна, не само от няколко най-големи градове в България", коментира още министърът.

Калфин бе категоричен, че са необходими промени още тази есен, тъй като сега моделът не работи. Като пример той посочи, че при 126 000 регистрирани безработни над 50-годишна възраст, само 30 са ангажирани в подобни програми.

„Ще се опитаме да въвлечем частния бизнес в тези програми, които сега са изцяло субсидирани от държавата“, заяви социалният министър, цитиран от БНР.

Вицепремиерът обясни също, че се работи и по елементи, свързани с пенсиите, инвестиционните дружества и частните пенсионни фондове. Освен това ще се промени законът за насърчаване на заетостта, за да действа той и в земеделските райони. Ще се дава възможност за стимулиране на земеделските производители, които наемат безработни хора, което сега не е възможно.

Преди дни премиерът Бойко Борисов поздрави вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин за одобрената от Народното събрание пенсионна реформа.

По време на срещата със служителите, министърът се запозна и с особеностите при реализирането на младежките програми в Областта. Област Разград е сред областите с рекордно ниска младежка безработица.

Предизвикателството обаче е насочено към активното включване на пазара на труда на т. нар. "демотивирани млади".

Според Евростат най-много бездействат младежите в България и Италия.

През есента Министерството на труда и социалната политика ще внесе нов закон за равните възможности, тъй като у нас има изключително много неравенства, особено за работещите жени - дискриминация в заплащането, пенсиите, работното време, посочи още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.