„Проектът, наречен „Марс 2117“, включва визия за създаването на мини град и общност на Марс с международно сътрудничество“, отбеляза вицепрезидентът на страната Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Целта на проекта е да подпомогне „изследването на Марс“ и да „създаде желание за космическо пионерство сред младите граждани" на страната.

„Марс 2117“ е дългосрочна програма, в която нашата първа задача е да развием образователната си система, така че нашите синове да могат да провеждат научни изследвания в различни сектори“, подчерта вицепрезидентът.

Макар и 100 години да са много време, проектът е може би най-амбициозният, оповестяван досега за Червената планета, при това официално.

До момента преобладават идеи за пилотиран полет до Марс в близките 15-20 години. Такава цел постави миналата есен тогавашният президент на САЩ Барак Обама.

За човек на Марс се говори също в Русия (към 2050-а) и Китай. Най-близка дата обещава милиардерът Елън Мъск, който освен това вижда начало на колонизация на планетата още през втората половина на нашия век.

Реалната надпревара към момента обаче е в изследването на Марс с безпилотни кораби. В нея от миналата година енергично се включи и Европейската космическа агенция.