ОАЕ откриват град на Марс след 100 години

stat
10:50  |  17 февруари 2017 | / Автор Николай Големанов /  
Миналата есен НАСА направи симулация на живота на Марс Миналата есен НАСА направи симулация на живота на Марс
Сн.: Официална фейсбук страница

Обединените арабски емирства обявиха, че планират да построят град на Марс до 2117 г., предава агенция Синхуа, цитирана от "Фокус".
„Проектът, наречен „Марс 2117“, включва визия за създаването на мини град и общност на Марс с международно сътрудничество“, отбеляза вицепрезидентът на страната Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Целта на проекта е да подпомогне „изследването на Марс“ и да „създаде желание за космическо пионерство сред младите граждани" на страната.

„Марс 2117“ е дългосрочна програма, в която нашата първа задача е да развием образователната си система, така че нашите синове да могат да провеждат научни изследвания в различни сектори“, подчерта вицепрезидентът.

Макар и 100 години да са много време, проектът е може би най-амбициозният, оповестяван досега за Червената планета, при това официално.

До момента преобладават идеи за пилотиран полет до Марс в близките 15-20 години. Такава цел постави миналата есен тогавашният президент на САЩ Барак Обама.

За човек на Марс се говори също в Русия (към 2050-а) и Китай. Най-близка дата обещава милиардерът Елън Мъск, който освен това вижда начало на колонизация на планетата още през втората половина на нашия век.

Реалната надпревара към момента обаче е в изследването на Марс с безпилотни кораби. В нея от миналата година енергично се включи и Европейската космическа агенция.

Последно в Спектър


”Святата” република на Радев

Президентът Радев продължава да бомбардира публиката с думи, които тя иска да чуе.