Магистратите приеха, че има достатъчно основания за опасност двамата преподаватели да въздействат върху свидетелите и като цяло да попречат на разследването, съобщиха Радио Пловдив и "Марица".

Проф. Василев, ръководител катедра "Техническа механика и машинознание", и проф. Банков, ръководител катедра "Електротехника и електроника", бяха задържани преди седмица с белязани пари при съвместна акция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура в Пловдив.

Срещу тях бяха повдигнати обвинения, които според прокуратурата са за престъпления с висока степен на обществена опасност.

Проф. Симеон Василев се прекръсти в съдебната зала и се закле пред журналистите, че е напълно невинен.

"Аз имам 42-годишен преподавателски стаж, изпитал съм над 15 хиляди души и ми остават само няколко месеца до пенсиониране. Не съм взимал подкупи по нито един начин”, каза той и изяви желанието си да остане на работа, за да може да изпита още 400 студенти.

Според адвоката на другия обвиняем, отстраняването на професор Банков би довело до „оголване“ на катедрата, тъй като единият от колегите на професора се е пенсионирал, а другата колежка е в болничен, което би довело до негативни последствия главно за студентите.

Окръжните магистрати обаче отстраниха професорите от длъжност. Определението на съда подлежи на обжалване.